25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 16:06
No menu items!

Alexandru Rafila: După ce faci prima doză de vaccin, la 10 zile să primești certificatul verde

spot_img

Alexandru Rafila propune ca persoanele care decid să se vaccineze să obțină certificatul verde la 10 zile după prima doză ARN mesager, la fel ca cele vaccinate cu doză unică.

În opinia lui Rafila, pentru a putea fi elimitată orice fel de discriminare, cei care se vaccinează cu vaccin ARN mesager ar trebui să poată obține documentul la zece zile după prima doză, la fel ca în cazul imunizării cu vaccinul în doza unică.

„Dacă nu se vaccinează cu a doua doză, atunci se va anula. Vă dau un exemplu, pe care l-am și propus. Vrea cineva să se vaccineze cu un vaccin care se administrează în două doze, unul cu ARN mesager, și nu o face pentru că durează prea mult până obține certificatul verde. După ce faci prima doză cu ARN mesager, la zece zile, la fel și cei care se imunizează cu Johnson (în doză unică – n.r.), primești certificatul„, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24.

Alexandru Rafila a mai precizat că românii au în continuare dileme în privinţa certificatului verde COVID, pentru că nu li s-a explicat ce este acest document și că se poate obține inclusiv cu testare. România testează de 5-6 ori mai puțin decât alte țări, a mai subliniat Rafila.

„S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude. În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării.

Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale”, a mai declarat Rafila.

E. Stan