2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 4:58
No menu items!

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu nu se vor regăsi într-un guvern PSD-PNL: “Cred că şi domnul Florin Cîţu a realizat că nu mai poate fi prim-ministrul României”

spot_img

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că premierul interimar Florin Cîţu” a realizat că nu mai poate fi prim-ministru”, astfel că negocierile dintre cele dou partide se vor axa pe măsurile urgente care trebuie luate, pentru a trece de această perioadă grea, până în februarie, martie. Despre împărţirea ministerelor, Ciolacu a spus că nu se va mai face ”din fes”, ca până acum.

Liderul PSD a mai anunţat că la discuțiile cu PNL, s-a stabilit realizarea, cu prioritate, printr-o iniţiativă legislativă urgentă, a unei rectificări bugetare, prin care să se acorde ajutor administraţiile locale care au probleme cu încălzirea.

Conform unor surse politice, Marcel Ciolacu preferă să rămână la Camera Deputaților, unde cel mai probabil va ocupa funcția de președinte, lăsată liberă de Ludovic Orban, iar Florin Cîțu va fi șeful Senatului, în cadrul coaliției care se conturează între PSD și PNL.

”Cred că şi domnul Florin Cîţu a realizat că nu mai poate fi prim-ministrul României, ceea ce este un lucru foarte important. O guvernare PNL-PSD este cea mai bună soluţie în acest moment”, a mai spus președintele PSD.

Aceleași surse au declarat că primul premier al acestei coaliții va fi de la PNL, iar vicepremierul și ministrul de Finanțe, în schimb, de la PSD. De altfel, PSD va primi mai multe portofolii importante, fiind vizate ministerul Muncii, ministerul de Interne, dar și ministerul Dezvoltării, ministerul Apărării și cel al Agriculturii. Cei doi lideri au evitat însă să discute mai întâi de ministere.

”Aţi văzut ce a însemnat să împarţi portofoliile în fes. Fostul guvern s-a împărţit în fes. Dacă acea logică nu a funcţionat, sunt ferm convins că vom găsi dialog cu PNL să schimbăm această logică”, a mai arătat Ciolacu.

În PNL părerile sunt împărțite însă. Mare parte dintre lideri a înțeles că doar cu PSD se poate face o majoritate confortabilă, dar există și organizații județene și lideri de la centru care susțin în continuare, o coaliție cu USR, bazându-se pe restul de voturi de la parlamentarii dezafiliați din gruparea lui Ludovic Orban.

Discuțiile vor fi tranșate la nivel de partide în acest weekend, urmând ca luni după-amiază, delegațiile PSD și PNL să se întâlnească din nou, pentru a pune la punct detaliile unei eventuale coaliții.

Marilena Nedelcu