9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 2:42

ALERTĂ METEO. Bucureștiul ar putea fi lovit de o tornadă

spot_img

Bucureştiul ar putea fi lovit în cursul zilei de luni de o tornadă, potrivit celui mai cunoscut site american specializat în prognoze meteorologice, citat de Antena 3. Între timp, meteorologii români spun că vremea se va răci accentuat. Vor fi diferențe de zece grade Celsius, ploi torenţiale şi grindină.

Autorităţile pentru situaţii de urgenţă au anunţat că sunt pregătite să activeze sistemul Ro Alert.

Vom avea parte de instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor țării.

Vor fi intervale de timp în care gradul de instabilitate atmosferică va fi în accentuare. Averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și chiar căderi de grindină.

Vom avea cantități de apă însemnate, atât în intervale scurte de timp, cât și prin cumulare ce vor depăși 15-25 l/mp, iar izolat chiar și 40-60 l/mp.

Astfel de manisfestări vor fi mai intense în partea de sud, de centru, de est a teritoriului, mai ales în după-amiaza de luni. În Muntenia, în Transilvania, în Moldova,în zonele de deal și de munte, a explicat meteorologul Alina Șerban.

De altfel, luni, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben, valabilă luni între orele 14.00-23.00, pentru jumătatea de est a ţării, inclusiv Capitala. Sunt anunţate ploi torenţiale, grindină şi vijelii. O a doua avertizare este valabilă până marţi seara.

Astfel, prima avertizare meteo intră în vigoare luni, la ora 14.00 şi este valabilă până la ora 23.00, fenomenele vizate fiind de instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menţionat, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25…35 l/mp.