23.8 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 14:37

Alertă lângă Ploieşti. Au fost detectate radiaţii pe platforma unei foste rafinării. Specialiștii fac verificări

spot_img

Echipe formate din specialişti participă, vineri, la măsurători privind radioactivitatea pe platforma fostei rafinării Astra din Ploieşti. Primele măsurători făcute la faţa locului indică prezenţa unor radiaţii de cobalt, limita de radioactivitate fiind depăşită.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunţat că pe amplasamentul fostei rafinării se află Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (USISU) de la Ciolpani, care a trimis un echipaj CBRN (chimic, radiologic, biologic, nuclear).

„Un echipaj de la USISU Ciolpani împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova s-au deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor executate, s-a constat ca limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 metri pătraţi. Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenta în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei. Se execută alte măsurători în continuare până acum au indicat prezenţa a 3700 cps – cobalt”, a transmis ISU Prahova.

Poliția a deschis dosar penal

Poliția din Ploiești a fost sesizată de către agenții de pază ai unei societăți comerciale cu privire la faptul că un paratrasnet cu înalțimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut.

În cauză a fost deschis dosar penal.

La fața locului se află echipe de specialiști ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum și polițisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

Instalația secționată, adică paratrăsnetul cu izotopi radioactivi, a fost fabricată în 1973 ,iar autorizația CNCAN era emisă pentru Rafinăria Astra S.A.