3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:29
No menu items!

Alegerile prezidențiale din Austria se vor repeta, după decizia Curții Constituționale

spot_img

Curtea Constituțională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidențiale din 22 mai, din cauza unor iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin.

”Al doilea tur al alegerilor trebuie să fie organizat din nou în toată Austria. Această decizie este destinată să consolideze încrederea în statul nostru de drept și în democrație”, a anunțat Gerhart Holzinger, președintele Curții Constituționale austriece.

Instanța a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondență mai devreme decât ar fi trebuit.

Partidul Libertății (FPO, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer (foto dreapta), a fost învins la o diferență de sub 1% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen (foto stânga). Voturile prin corespondență au fost decisive.

Van der Bellen, care urma să-și preia funcția la 8 iulie, a câștigat alegerile obținând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfășurat la 22 mai.

T.S.