AirBerlin intră în insolvență și cere ajutor de la Lufthansa și de la guvernul german

Compania aeriană low-cost Air Berlin, al doilea transportator aerian din Germania, a depus marți cererea de deschidere a procedurii de insolvență, după ce principalul său acționar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar.

Guvernul german a anunțat că va oferi Air Berlin un credit-punte în valoare de 150 de milioane de euro pentru a asigura că zborurile Air Berlin vor continua și după declararea insolvenței. “Acest credit-punte va fi oferit via KfW (Banca de dezvoltare a statului german) și va fi sprijinit de o garanție publică” au anunțat miniștrii Economiei și Transportului.

De asemenea, Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Germania, a anunțat că poartă discuții cu Air Berlin pentru preluarea unor părți din operațiunile acestuia.

Începând din 2008 Air Berlin a înregistrat profit doar în anul 2012 iar ultimii ani a fost ținută pe linia de plutire numai grație sprijinului oferit de Etihad Airways, care deține o participație de 29,2%. Air Berlin a încercat să își restructureze operațiunile inclusiv prin închirierea unei părți din flota sa de avioane către Eurowings și Austrian Airlines, ambele divizii ale grupului Lufthansa, după ce în 2016 a înregistrat pierderi de 782 milioane de euro.

Decizia Air Berlin vine la trei luni și jumătate după ce un alt transportator european sprijinit de Etihad Airways, compania italiană Alitalia, a demarat a doua sa procedură de plasare în insolvență din ultimul deceniu.

T.S.

NICIUN COMENTARIU