-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 10:09
No menu items!

Agentul guvernamental la CEDO, verificări la Penitenciarul Jilava: „Aspectul a rămas la nivelul unui ospiciu din perioada anilor ’90”. UPDATE

spot_img

Agentul guvernamental la CEDO, secretarul de stat MAE Viorel Mocanu, a efectuat marți o vizită de control la Penitenciarul Jilava pentru a verifica la fața locului situația reclamată în multitudinea de cauze aflate pe rolul Curții.

Secretarul de stat a discutat cu întreaga conducere a Penitenciarului Jilava despre deficiențele reclamate, de la asigurarea capacitatii tehnice pentru exprimarea dreptului la vot – sens în care s-a concluzionat că este necesară dublarea numărului de urne mobile (de la 3 la 6), până la respectarea dreptului la petiționare – reclamat ca fiind încălcat în mod frecvent, prin așa-zisa “rătăcire” a cererilor în circuitul administrativ și nesoluționarea lor de către conducere.

“Verificarile au vizat atât conditiile de detentie care fac obiectul deciziei pilot Rezmives împotriva României, cât și dreptul de a participa la înmormântarea rudelor apropiate sau dreptul la vizite conjugale, ambele corelate dreptului la respectarea vieții private și de familie, care, de asemenea, fac obiectul mai multor cauze pendinte”, a declarat Viorel Mocanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

Pe aceeași listă de drepturi reclamate ca fiind încălcate au fost puse în discuție: soluția administrativă pentru respectarea drepturilor privind permisiile, dreptul la muncă și participarea la cursuri a persoanelor care se află în executarea unei pedepse în regim de detenție și, totodată, dețin calitatea de suspect/ inculpat într-un alt dosar, aflat în faza de urmărire penală sau instanță.

“Au fost vizitate toate cele 6 sectii ale penitenciarului în care sunt incarcerați aproape 1000 de deținuti, puține fiind situațiile în care recomandările Curții își găsesc aplicabilitate. Au fost constate deficiențe privința sistemului de alimentare cu energie termică, în special la nivelul bucătăriei care deservește întregul penitenciar, unde, deși există utilaje moderne, pereții prezintă grave deteriorări ca efect al igrasiei și mucegaiului. Pe lângă spațiile insalubre și suprapopulate, vizita s-a referit și la condițiile de deținere a persoanelor aflate în Spitalul Penitenciar Jilava, unde aspectul acestuia a rămas la nivelul unui ospiciu din perioada anilor ’90”, a mai precizat agentul guvernamental.

Ca urmare a aspectelor identificate de către Agentul Guvernamental, acesta urmează să elaboreze un set de recomandări și propuneri în vederea remedierii deficiențelor constate și asigurării respectării drepturilor persoanelor deținute.

UPDATE 13.45

Inspecția Sanitară de Stat a demarat un control la Penitenciarul Jilava, după constatările Agentului Guvernamental la CEDO

Andrei Tudor