20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 19:28

Africa primește 1,77 miliarde de euro de la UE. Ce urmăresc liderii europeni

spot_img

Liderii Uniunii Europene (UE) au convenit, joi, să acorde Africii un buget de 1,77 miliarde de euro pentru a limita fluxul de imigranţi africani care sosesc în Europa, însă unii lideri africani consideră că ajutorul oferit de UE este insuficient, relatează BBC News online.

Acordul a fost semnat la summitul de la Malta, organizat în vederea gestionării crizei migraţiei cu care se confruntă Europa.

Ajutoarele în valoare de 1,77 miliarde de euro vor fi direcţionate către 23 de state africane, printre care se numără Nigeria, Libia şi Eritreea, ţări din care provin cei mai mulţi imigranţi africani care sosesc pe continentul european.

Însă unii lideri africani au obiectat faţă de suma acordată. Macky Sall, preşedintele Senegalului, una dintre ţările care vor beneficia de ajutoarele oferite de UE, a reclamat că fondurile convenite, în valoare de 1,77 miliarde de euro, sunt “insuficiente”.

Summitul de la Malta a fost planificat după ce 800 de imigranţi au murit înecaţi în Marea Mediterană, în aprilie, din cauză că barca supraaglomerată pe care se aflau s-a scufundat.

ONU a anunţat că aproximativ 800.000 de imigranţi au ajuns în Europa pe cale maritimă, în cursul anului 2015, în timp ce aproximativ 3.440 au murit sau au dispărut în timpul călătoriilor pe mare. Dintre aceştia, 150.000 provin din state africane precum Nigeria, Somalia şi Eritreea, ajungând în Italia şi Malta după ce au traversat Mediterana. Dar cei mai mulţi dintre aceştia, 650.000, majoritatea sirieni, au sosit în Turcia şi Grecia.

Fondurile acordate de UE celor 23 de state din Africa au rolul de a reduce problemele economice şi de securitate care i-au determinat pe locuitori să emigreze şi de a încuraja statele africane să reprimească cetăţenii cărora le-au fost respinse solicitările de acordare a azilului în spaţiul european.