11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:32

Turcia/alegeri: Partidul lui Erdogan obţine majoritatea absolută în parlament

spot_img

Înaltul Consiliu Electoral din Turcia a validat joi rezultatele alegerilor legislative anticipate desfășurate la 1 noiembrie, consemnând victoria partidului islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan și recâștigarea majorității în parlament de către această formațiune, transmite AFP.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) va dispune de 317 mandate în Adunarea Națională, care numără 550 de locuri, a confirmat președintele instanței, Sadi Güven.

AKP, pentru care au votat 49,5% dintre alegători, este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) cu 25,3% din voturi și 134 de mandate, de Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) cu 10,7% și 59 de locuri, și de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), care a întrunit 11,9% dintre opțiuni și va avea 40 de locuri, a precizat Güven.

Rata de participare la scrutin a fost de 85%.

Validarea rezultatelor deschide calea pentru depunerea jurământului de către noii deputați, la 17 noiembrie, și alegerea președintelui parlamentului.

Actualul prim-ministru Ahmet Davutoglu, liderul AKP, urmează să fie reconfirmat în funcție și însărcinat să formeze un nou guvern.