4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 10:06
No menu items!

Afirmație alarmantă a lui Donald Trump: Explozia de la Beirut a fost un atac!

spot_img

Afirmația neobișnuită a lui Donald Trump potrivit căreia explozia masivă din Beirut a fost un atac cu bombă a reînviat teama despre potențial președintelui de a favoriza crizele internaționale. În observațiile oferite, marți, la Casa Albă, marți, Trump a numit explozia un „atac teribil”. Jurnaliștii The Guardian citează însă ambasadori și figuri din diplomație, înfricoșați de lejeritatea afirmațiilor rezidentului de la Casa Albă.

„M-am întâlnit cu unii dintre marii noștri generali și par să simtă că nu a fost doar  un fel de accident, ci de o explozie de fabricație”, a spus președintele jurnaliștilor. „A fost o bombă de un fel.”

La scurt timp, CNN i-a citat pe oficialii din Pentagon spunând că nu există nicio dovadă a vreunui atac, ridicând problema locului din care Trump și-a obținut informațiile. S-a raportat că oficialii libanezi au solicitat clarificări urgente de la diplomații americani.

Secretarul apărării, Mark Esper, a declarat miercuri: „Cei mai mulți cred că a fost un accident așa cum a fost raportat.” Dar el a adăugat că Pentagonul încă strângea informații despre explozie.

Într-o declarație despre Beirut, departamentul de stat s-a referit la „explozia oribilă”, dar nu a menționat nicio mențiune despre un atac.

Guvernul de la Beirut spune că explozia a fost cauzată de un depozit plin cu materiale inflamabile, azotat de amoniu, deși cauza inițială a incendiului este încă neclară.

Casa Albă nu a acordat miercuri nicio lămurire cu privire la declarația președintelui Trump, dacă a primit o informație top secret, a văzut ceva pe Twitter sau doar și-a imaginat o conversație cu generalii americani.

A devenit norma ca oficialii americani să corecteze în mod silențios grosimea greșelilor și minciunilor înglobate în discursul zilnic al lui Trump, dar aplicate într-un colț fragil și volatil al lumii, mizele sunt mai mari, scriu jurnaliștii The Guardian.

Senatorul democrat Chris Murphy a declarat pe Twitter: „Înainte de explozie, Libanul era deja în criză gravă, cu o economie prăbușită și tensiuni sectare aflate într-un punct de fierbere.

„Nu-mi imaginez nimic mai rău acum decât Trump făcând acuzații nefondate despre „un atac”, a adăugat Murphy. „Ar putea să declanșeze ceva cu adevărat îngrozitor în Liban.”

Cel mai rău coșmar care se confruntă cu administrația Trump este că președintele ar putea „trage din șold” pe podiumul Casei Albe în timpul unui atac nuclear.

În romanul său în stil documentar, Raportul Comisiei 2020 privind atacurile nucleare din Coreea de Nord împotriva Statelor Unite, expertul academic și nuclear Jeffrey Lewis își imaginează un scenariu în care SUA alunecă într-un conflict devastator, propulsat de tweeturile și observațiile impulsive ale președintelui.

„M-aș simți mult mai bine dacă lumea reală ar părea mai puțin ca cartea mea”, a spus Lewis miercuri.