7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:24
No menu items!

Imagini clarificatoare în cazul George Floyd, scurse în presa britanică, seamănă discordie

spot_img

În materialele obținute de Daily Mail de pe camerele de corp purtate de doi dintre fostii ofițeri de poliție din Minneapolis implicați în arestarea lui George Floyd, se vede un Floyd panicat care se luptă cu polițiștii în timp ce se afla în spatele mașinii a echipajului, cu câteva minute înainte de moarte, rostind: „Nu pot respira”.

Momente mai târziu, în urma luptei, se poate auzi ofițerul Thomas Lane întrebându-l pe ofițerul Derek Chauvin dacă Floyd ar trebui să fie rostogolit, reia CNN relatarea.

Floyd a murit pe 25 mai în timp ce era în arest, iar incidentul – care a fost înregistrat și pe telefonul mobil – a declanșat proteste la nivel național. Demonstrațiile având în centru uciderea lui George loyd și moartea altor afro-americani de mâna poliției au determinat discuții intense despre rasism în America.

Daily Mail, cu sediul la Londra, nu spune cum a obținut filmările camerelor aparținând poliției, dar acestea au fost depuse la instanță de către avocatul lui ofițerului Lane, pe 7 iulie, ca probe care susțin moțiunea sa de a respinge acuzațiile împotriva fostului ofițer, dar numai transcrierile scrise au fost făcute publice de către tribunal la acea vreme.

Judecătorul Peter Cahill, care prezidează instanța, a pus la dispoziție filmele pentru vizualizarea limitată la tribunal, în 15 iulie.

Cahill a refuzat să permită organizațiilor de știri să publice filmările. O coaliție de companii locale și naționale de presă, inclusiv CNN, a depus o solicitare în iulie, solicitând eliberarea imediată a celor două videoclipuri de pe camerele purtate pe corp.

Cei patru ofițeri implicați au fost concediați.

Chauvin a fost acuzat de omor de gradul doi.
Ceilalți trei ofițeri implicați în moartea lui Floyd – Kueng, Lane și Tou Thao – au fost, de asemenea, arestați și acuzați că au ajutat și au comis omoruri de gradul doi și au ajutat la omiterea omorului de gradul doi.
Ben Crump, avocat pentru familia lui Floyd, a declarat, luni, că videoclipul scurs arată că Floyd nu reprezenta o amenințare.
Polițiștii s-au apropiat de el cu armele trase, pur și simplu pentru că era un negru. După cum arată acest videoclip, el nu a reprezentat niciodată nicio amenințare. Contradicțiile ofițerilor continuă să se construiască. Dacă nu pentru videoclipuri, lumea ar putea să nu fi știut niciodată despre greșelile comise împotriva lui George Floyd „.

În timp ce niciunul dintre ofițeri nu a introdus un motiv formal, avocații pentru Thao și Lane au solicitat respingerea cauzelor împotriva lor, iar avocatul lui Kueng a spus că clientul său intenționează să se pledeze nevinovat.

Un purtător de cuvânt al judecătorului a declarat luni că Cahill a trebuit să se pronunțe asupra moțiunii de eliberare publică a materialelor video ale corpului.
Avocații pentru Chauvin și Kueng au refuzat să comenteze luni. CNN a adresat, de asemenea, avocaților lui Thao și Lane, o solicitare pentru comentarii luni, dar nu a primit un răspuns imediat.

Procurorul general din Minnesota, Keith Ellison, care urmărește ancheta penală, a declarat pentru CNN că echipa sa nu este sursa videoclipului pe care Daily Mail îl are. „Echipa de urmărire penală nu este sursa scurgerii. Vom continua să luăm cele mai stricte precauții pentru a asigura un proces echitabil”, a spus Ellison.