9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 2:45

Adriana Săftoiu: “Greşeală de începător sau ignorant”. Ce spun politicienii despre dosarul lui Cîțu

spot_img

Reacțiile din mediul politic nu au întârziat să apară, vineri, după ce a fost publicat dosarul complet al lui Florin Cîțu de la instanța din Iowa. Adriana Săftoiu, deputat PNL între 2016 şi 2020 și specialist în comunicare, a analizat însă lipsa de reacţie a premierului pe subiectul arestării sale din SUA, din urmă cu 20 de ani.

Dl Cîţu a recunoscut, dar într-un mod care a provocat curiozitatea şi a pierdut controlul asupra subiectului. O greşeală de începător sau ignorant (care poate să rimeze cu arogant). Dacă nu te-ai spovedit de bunăvoie – iar o funcţie publică, mai ales de nivelul ăsta, presupune o “recenzie” a propriului dosar – sau dacă nu ştii, cineva trebuie să îţi spună că ceea ce nu vrei să se afle se va afla.

E mai bine să gestionezi tu cazul decât adversarul. Atunci când tot s-a aflat, “varsă” tot. Nu lăsa nicio firimitură din care să se hrănească adversarul. Cu fiecare oră care trece, devine din ce în ce mai dificil să preiei controlul. Fapta de acum 20 de ani devine aproape insfignifiantă în comparaţie cu atitudinea față de subiectul care se inflamează constant“, a scris pe Facebook Adriana Săftoiu, citată de DC News. 

Ludovic Orban: “Nu am văzut, le citesc, le analizez, o să mă pronunț”

La rândul său, președintele PNL Ludovic Orban a refuzat să facă vreo declarație în legătură cu dosarul lui Florin Cîțu. 

„Nu l-am văzut, că am fost în ședință, de dimineață, la Parlament. Nu știu ce să spun, deocamdată. (…)V-am spus că nu am văzut, când o să văd, le citesc (n.r. – dezvăluirile), le analizez, o să mă pronunț”, a precizat Ludovic Orban pentru bugetul.ro.

Dacian Cioloș: E o problemă gravă / Emanuel Ungureanu (USR): “A pledat nevinovat, deși era beat pulbere”

În timp ce co-președintele USR – PLUS Dacian Cioloș a declarat, vineri, că așteaptă lămuriri de la PNL și de la președintele Klaus Iohannis în legătură cu dosarul lui Florin Cîțu, deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu l-a atacat dur pe premier. 

„E o problemă gravă. Chiar dacă nu are consecințe juridice, pentru că au trecut 20 de ani, e o problemă de etică, de morală. Așteptăm clarificări de la partenerii noștri de guvernare, de la PNL, care au propus candidatul. Am vrea să știm și dacă președintele Iohannis a avut cunoștință sau nu în momentul în care l-a desemnat pe Florin Cîțu premier”, a declarat Cioloș la Iași. 

Emanuel Ungureanu îl acuză, însă, pe Florin Cîţu că “nu a recunoscut inițial că a băut la volan, a pledat nevinovat, deși știa că era beat pulbere”. “Era beat rangă. (…)Ok, a gresit, se poate întâmpla oricărui om iresponsabil”, a continuat Ungureanu într-o intervenție la Antena 3. 

„Alcoolul la volan poate să ucidă! Nu vă jucați cu asta!”, a revenit apoi deputatul pe Facebook. În acest context, el a postat o fotografie cu mașina sa, făcută praf în urma unui accident pe care l-a suferit în urmă cu 17 ani, când un șofer băut a intrat pe contrasens și l-a izbit din plin. “Cum era să ne omoare un Câțu acum 17 ani? Aceasta este fosta mea mașină distrusă de un individ din localitatea Apahida din Cluj care a intrat intrat pe contrasens în noi cu peste 110 kilometri la oră. Se întâmpla acest eveniment în vara anului 2003. Cel care a intrat în noi era beat rangă și venea de la o nuntă”, a scris Emanuel Ungureanu. 

Am observat linia de apărare a susținătorilor domnului Cîțu – că ar fi vorba doar despre o contravenție, ca și cum un polițist te-ar prinde, ți-ar da amendă și gata. Nu e chiar așa. Premierul României a fost judecat pentru săvârșirea unei infracțiuni, iar pedeapsa i-a fost aplicată de o instanță. Da, probabil că și în România am încerca să facem distincția între cineva condamnat pentru conducere sub influența alcoolului (pentru că și la noi este infracțiune, peste o limită) și altă persoană, condamnată pentru omor. Dar tot infractor este numit”, a scris pe Facebook și deputatul USR-PLUS Andrei Lupu. 

“Cîțu cel cu ”ochii injectați și umezi” ar fi trebuit să-și dea deja demisia”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, arătat că premierul Florin Cîțu ar fi trebuit să-și dea demisia după ce au apărut noi detalii din dosarul său din SUA. 

”Adevărul se află întotdeauna! Dar onoarea aparține doar adevăraților bărbați de stat! Cîțu cel cu ”ochii injectați și umezi” ar fi trebuit să-și dea deja demisia, iar Iohannis să iasă odată și să-și ceară scuze românilor pentru că a pus un penal inconștient și haotic în fruntea Guvernului României! Clotilde, ai legătura!”, a scris vineri Ciolacu pe Facebook.

Dosarul complet al lui Florin Cîțu de la instanța din Iowa a fost publicat, vineri, de jurnalista Sorina Matei, pe agenția de presă Mediafax și Aleph News. Potrivit documentelor din dosar, premierul Florin Cîțu a fost prins de poliția din SUA într-o stare avansată de ebrietate la volan și, pentru a scăpa mai ușor de justiție, și-a recunoscut vinovăția, a încheiat un acord în acest sens cu procurorul și a urmat un program Drinking Drivers.

Emanuel Stan