29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 12:36

Adamescu jr., trimis în judecată pentru mituirea a doi judecători. Autoritățile române așteaptă extrădarea acestuia de cinci ani

spot_img

Fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a fost trimis în judecată pentru mituirea a doi judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă. Autoritățile române încă așteaptă extrădarea afaceristului, care a fost reținut în Marea Britanie în urmă cu cinci ani.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a lui Adamescu jr., aflat în procedură de extrădare în baza unui mandat european de arestare, pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.

„Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, anunță DNA.

În aceste condiții, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităților britanice, prin comisii rogatorii (asistență juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoștință a calității de inculpat și a drepturilor și obligațiilor pe care i le conferă această calitate.

Deși, s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoștință, prin intermediul avocatului britanic ales, conținutul cererilor de comisie rogatorie, DNA precizează că Adamescu jr. a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții autorităților britanice pentru a lua la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile aferente.

„S-a constatat că refuzul inculpatului față de demersurile judiciare este total neîntemeiat și, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată”, arată DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, Adamescu jr. împreună cu tatăl său (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 23.000 de lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl acestuia.

DNA menționează că, în cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de omul de afaceri, tatăl inculpatului.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.