2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 13:04
No menu items!

Actorul Boris Petroff, cel care a dat viață personajului Geppetto din „Pinocchio”, s-a stins din viață

spot_img

Actorul Boris Petroff a murit, joi, la vârsta de 82 de ani, a anunţat Uniunea Teatrală din România – UNITER. Rolul cu care s-a identificat şi pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti a fost Geppetto din „Pinocchio” ,de Carlo Collodi, în regia lui Cornel Todea.

„Azi s-a stins Boris Petroff. Împlinise 82 de ani pe 4 noiembrie. Un artist desăvârşit, care şi-a dedicat zeci de ani din viaţă teatrului pentru copii.

Un spirit ludic, mereu şugubăţ şi cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare.  O personalitate complexă, un actor cu 100 de feţe.

În ultimii ani de viaţă se retrăsese la Moroeni (Dâmboviţa). Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească”, a scris UNITER, pe pagina sa de Facebook.

Sursa citată a amintit câteva repere din activitatea neîntreruptă de 55 de ani ca actor profesionist a regretatului.

„Debutul ca profesionist s-a făcut în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, Teatrului Evreiesc de Stat şi Teatrului Nottara.

A jucat peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească şi universală, bucurându-şi publicul în peste 4000 de reprezentaţii. 

A avut apariţii în peste 20 de filme, având roluri secundare şi episodice. 

De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a şi semnat-o uneori.  Şi-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte”, notează UNITER.

Conform sursei citate, breasla teatrală i-a recunoscut şi răsplătit anii dedicaţi Teatrului, în anul 2004 Boris Petroff a primit Premiul special UNITER pentru teatrul de copii. 

De asemenea, ani de zile, Boris Petroff a fost preşedintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi „Ferdinand I”.