1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:52
No menu items!

Achitări pe bandă în dosarul DNA privind retrocedările de la ANRP

spot_img

Inculpații din dosarul retrocedărilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, celebrul dosar ANRP, au fost achitați, în afara unuia singur, fostul deputat Theodor Niculescu, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP, Horia Georgescu, fost președinte al ANI, Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP, Viril Baciu, Mihnea Iuoraș au fost achitați pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea.

Au mai fost achitați în acest dosar Gabro Attila Marko, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, Cătălin Constantin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin Cornel Drulă, evaluator autorizat (ANEVAR), și Neculai Nistor, evaluator autorizat (ANEVAR).

Fostul deputat Theodor Nicolescu a fost condamnat pentru luare de mită, dar achitat pentru fapta de abuz în serviciu. Alături de el a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani cu executare și evaluatorul autorizat, membru al Asociației Naționale al Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR) din România (ANEVAR), Alexandru Hanu.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Anchetatorii au susţinut că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproape 90 de milioane de euro.