20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:29

Procurorul general Bogdan Licu i-a extras pe sabotorii din CSM, pentru ședințe de lucru. Din nou lipsă de cvorum pentru validarea șefei SIIJ

spot_img

„Vă rog să îl apelați pe domnul procuror general Licu să cereți măcar informații, dacă nu explicații, despre aceasta activitate pe care a organizat-o pentru a o suprapune peste ședința Consiliului”, a spus Lia Savonea, președinta CSM, înainte să anunțe o primă suspendare, pentru o oră, a dezbaterilor în care este programată, pentru a șasea oară, validarea rezultatului concursului câștigat de Adina Florea pentru a conduce Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Discuțiile din deschiderea ședinței de plen au semănat cu manifestările unor precupeți, doar că la CSM se negociau absențele repetate și chiar refuzul de a a-și îndeplini sarcinile de serviciu din partea unora dintre membrii CSM. Nu au lipsit reproșurile personale și acuzele reciproce, judecătoarea Simona Marcu amintind cum la convocarea precedentă a plenului, colegii procurori au refuzat să iasă din birourile lor și să participe la dezbateri. 

Subiectul fierbinte a fost ca de fiecare dată, în ultimele cinci luni, numirea șefului SIIJ, pentru a cărei împiedicare judecătoarea Andreea Chiș a fost dispusă să lanseze public acuzația că Inspecția Judiciară îi hărțuiește pe magistrații complotiști, deschizîndu-le tuturor dosare de anchetă disciplinară. IJ a infirmat informația chiar în timpul discuțiilor din plenul CSM.

Plenul CSM nu a mai avut cvorum de șase ori consecutiv în acest an, președintele instituției propunând deblocarea situației printr-o modificare legislativă urgentă care să prevadă pierderea mandatului de către magistrații care lipsesc nemotivat de la ședințe. 

Pentru ședința de marți, însuși procurorul general al României, Bogdan Licu, a fost acuzat că a furnizat o motivație sabotorilor, convocând, luni, ședințe ale colegiilor de conducere din cadrul Ministerului Public, organizate, fie la Perchetul General, fie la Mamaia. Tatiana Toader participă la ședința de la sediul Parchetului General, iar Florin Deac și Cristian Ban, la cea de la Mamaia.

Codruț Olaru, vicepreședintele CSM, a fost singurul procuror care a participat la ședința de plen de marți, care nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum.

Procurorul general și ministrul justiției sunt membri de drept în plenul CSM, amândoi lipsind de la dezbateri. Ministrul justiției Ana Birchall, participă la reuniunea JAI de a Bruxeleles, dar a transmis deja obiecții cu privire la funcționarea SIIJ. 

Andrei Tudor