10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 9:02
No menu items!

Abrogarea recursului compensatoriu, aprobată în Comisia Juridică

spot_img

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raport de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu. Votul final urmează să fie dat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Potrivit unui amendament propus de USR și PNL, și aprobat de comisie, vor beneficia de efectele recursului compensatoriu toate persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a abrogării măsurii.

La ședința Comisiei a fost prezent și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a declarat că MJ nu şi-a schimbat poziţia şi susţine abrogarea recursului compensatoriu, precizând că va merge la CEDO pentru a explica faptul că aplicarea acestei legi a dus la creşterea infracţiunilor comise cu violenţă şi acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată în rândul cetăţenilor.

„În urmă cu o lună de zile, în această sală spuneam că Ministerul Justiţiei va sprijini abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Poziţia ministerului nu s-a schimbat. (…) Dincolo de aspectele procedurale, sprijinim abrogarea pentru că redactarea lui defectuoasă a dus la insecuritatea cetăţenilor. Fără a ignora problemele pe care urmează să le rezolvăm în sistemul penitenciar, trebuie să facem din siguranţa cetăţenilor o prioritate”, a spus Predoiu, la dezbaterile din Comisia juridică privind abrogarea recursului compensatoriu.

El a precizat că în dezbaterea Comisiei se află două proiecte pe această temă, ale PNL şi USR, care se vor comasa într-unul singur şi pe care MJ îl susţine.

„Cea mai bună formulă este adoptarea unei legi de abrogare. Astăzi dimineaţă, MJ a elaborat un text de normă tranzitorie. (…) S-a ajuns la un text comun inclusiv asupra normei tranzitorii. Clarifică modul în care este aplicat proiectul după adoptare în cadrul sistemului naţional al penitenciarelor”, a arătat Predoiu.

Acesta a susţinut că, potrivit datelor de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, „efectul cel mai sever al legii a fost extinderea de la o cameră cu condiţii improprii la întreaga clădire”.

„În acest fel s-au deschis porţile penitenciarelor, prin efectul legii”, a explicat Predoiu, adăugând că legea este defectuoasă.

„Mă voi deplasa la CEDO să am discuţii cu preşedintele Curţii şi cu alţi oficiali să explic principiul fenomenului accelerat al legii de creştere a infracţiunilor comise cu violenţă, acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată a cetăţenilor. Niciun stat din UE nu îşi permite să se joace cu insecuritatea cetăţenilor”, a afirmat Cătălin Predoiu.

E. Stan