14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 12:48

A treia doză de vaccin în România, din octombrie

spot_img

Administrarea cele de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe în octombrie în România, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Prioritatea pentru acest rapel va fi exact ca la debutul campaniei de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheoghiță a declarat, la Digi24, că vârful valului 4 al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când sunt așteptate peste 1.500-1.600 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„Această creștere este explicată de faptul că varianta virală Delta este pe cale să devină dominantă și în țara noastră. Nu am niciun dubiu că România este în valul 4, avem toate datele pentru care putem afirma acest lucru. Și estimările din perioada următoare arată această creștere și în ultimele săptămâni avem o creștere progresivă, susținută a numărului de cazuri”, a mai explicat el.

Gheorghiță a făcut un nou apel la vaccinare, mai ales pentru cei din categorii vulnerabile și cei care intră în contact cu multe persoane. Medicul a precizat că statisticile din săptămâna precedentă arată că peste 82% dintre testele pozitive şi peste 93% din decesele cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat la persoane nevaccinate. 

Pentru ca un om să aibă imunitate în momentul vârfului noului val, ar trebui să se vaccineze „acum”, a spus Gheorghiță.

„Răpunsul imun, dacă vorbim de schema cea mai scurtă, vaccinul monodoză de la Johnson & Johnson, după 14 zile atingem beneficiile maximale. Dacă vorbim de o schemă cu 2 doze, schema BioNTech/ Pfizer, cu rapel la 21 de zile, plus cel puțin 7-10 zile ca să crească suficient de mult nivelul anticorpilor”, a explicat el.

E. Stan