12.4 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 18:42

54 milioane de euro, prejudiciu din reciclare de deșeuri

Un dosar de evaziune fiscală din domeniul reciclării deșeurilor de ambalaje a fost deschis la Parchetul General, prejudiciul estimat fiind de peste 54.000.000 de euro

Anchetatorii fac 59 de percheziții în București și în 11 județe, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, precum și la domiciliile unor persoane, în acest caz.

Persoanele suspectate sunt bănuite că ar fi evidențiat operațiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deșeuri de ambalaje, pentru care obligațiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro.

comunicat Parchetul ÎCCJ

Potrivit procurorilor, persoanele vizate și care vor fi aduse la audieri sunt din București și județele Argeș, Brăila, Cluj, Constanța, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Vâlcea, Vrancea și Tulcea.

Pînă acum, s-a stabilit că, în perioada 2012—2014, reprezentanții operatorilor licențiați în deșeuri de ambalaje și reprezentanții unor societăți cu care aceștia au încheiat contracte, au evidențiat în contabilitate și în alte documente legale, operațiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligații.

Astfel, înregistrarea și declararea acestor operațiuni a facilitat operatorilor licențiați obținerea vizei anuale necesare funcționării acestora și a condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuției în cuantum de 2 lei/kg, datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate.

comunicat PÎCCJ