10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 5:25
No menu items!

10 motive pentru care oamenii de știință se opun pașapoartelor de imunitate

spot_img

Imaginează-ți o lume în care capacitatea ta de a obține un loc de muncă, o locuință sau un împrumut depinde de trecerea unui test de sânge. Ești limitat la casa ta și ești izolat de societate dacă îți lipsesc anumiți anticorpi. S-a  mai întâmplat, amintește revista Nature, într-un articol-manifest prin care se opune ideii pașapoartelor de imunitate. 

În cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, imunitatea la febra galbenă a împărțit oamenii din New Orleans, Louisiana, între „aclimatizații” care au supraviețuit febrei galbene și „neaclimatizații”, care nu au avut boala. Lipsa de imunitate a dictat cu cine se puteau căsători, unde ar putea lucra și, pentru cei forțați să facă sclavie, cât de mult puteau fi plătiți. Presupunerea imunității concentra puterea politică și economică în mâinile elitei înstărite și a fost pusă în aplicare pentru a justifica supremația albă.

Ceva similar ar putea fi viitorul nostru distopic dacă guvernele introduc „pașapoarte de imunitate” în eforturile de a inversa catastrofa economică a pandemiei COVID-19. Ideea este că astfel de certificate ar fi eliberate celor care și-au revenit și au testat pozitiv anticorpii împotriva SARS-CoV-2 – coronavirusul care provoacă boala. Autoritățile ar ridica restricțiile asupra celor care se presupune că au imunitate, permițându-le să revină la muncă, să socializeze și să călătorească. Această idee are atât de multe defecte încât este greu de știut de unde să începi.

Imunitatea COVID-19 este un mister

Datele recente sugerează că majoritatea pacienților vindecaț produc unii anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Dar oamenii de știință nu știu dacă toată lumea produce suficienți anticorpi pentru a garanta protecția viitoare, care este un nivel sigur sau cât poate dura imunitatea. Estimările actuale, bazate pe răspunsuri imune la virusuri strâns legate, precum cele care provoacă sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), sugerează că indivizii recuperați ar putea fi protejați de re-infecție timp de un an sau doi. Dar dacă imunitatea SARS-CoV-2 imită în schimb pe cea observată cu răceala comună, perioada de protecție ar putea fi mai scurtă.

Testele serologice nu sunt de încredere

Testele de măsurare a anticorpilor SARS-CoV-2 din sânge pot fi un instrument valoros pentru a evalua prevalența și răspândirea virusului. Însă acestea variază foarte mult prin calitate și eficacitate. Mai multe teste disponibile sunt suficient de precise, ceea ce înseamnă că sunt validate pentru a avea cel puțin 99% specificitate și sensibilitate. Dar datele preliminare sugerează că marea majoritate nu sunt fiabile. Specificitate scăzută înseamnă că testul măsoară alți anticorpi decât cei specifici SARS-CoV-2. Acest lucru determină rezultate fals pozitive, determinând oamenii să creadă că sunt imuni atunci când nu sunt. Sensibilitate scăzută înseamnă că testul necesită o concentrație mare de anticorpi SARS-CoV-2la o persoană, pentru a putea fi măsurată eficient. Acest lucru determină rezultate fals negative la persoanele care au puțini anticorpi, ceea ce duce la indivizii potențial imuni fiind incorect etichetați.

Volumul de testare necesar este imposibil

Zeci, până la sute de milioane de teste serologice ar fi necesare pentru un program național de certificare a imunității. De exemplu, Germania are o populație de aproape 84 de milioane de oameni, deci ar necesita cel puțin 168 de milioane de teste serologice pentru a valida statutul imunitar COVID-19 al fiecărui locuitor de cel puțin două ori. Două teste de persoană sunt minime, pentru că oricine a testat negativ s-ar putea infecta mai târziu și ar trebui să fie testat pentru a fi certificat imun. Testele repetate, nu mai puțin de o bază anuală, ar fi necesare pentru a asigura imunitatea continuă. Din iunie, guvernul german va primi 5 milioane de teste serologice pe lună de la firma elvețiană Roche Pharmaceuticals – un furnizor de frunte al unui test serologic SARS-CoV-2 care a fost aprobat de autoritățile de reglementare. Acest lucru va permite testarea a numai 6% din populația germană în fiecare lună.

Chiar dacă pașapoartele de imunitate erau limitate la lucrătorii din domeniul sănătății, numărul de teste necesare ar putea face această strategie imposibil de aplicat. Statele Unite, de exemplu, ar avea nevoie de peste 16 milioane de astfel de teste. În momentul redactării acestui material, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și laboratoarele de sănătate publică din SUA au efectuat peste 12 milioane de teste de diagnostic pentru SARS-CoV-2 (3% din populația totală din SUA). Chiar și Coreea de Sud, o țară cu rate de testare ridicate, a reușit să testeze doar 1,5% din populație până la 20 mai.

Prea puțini supraviețuitori pentru a stimula economia

Proporția indivizilor vindecați oficial de COVID-19 variază mult în diferite populații. Rapoartele de la punctele fierbinți din Germania și Statele Unite sugerează că unele locații ar putea avea rate de recuperare cuprinse între 14% și 30%. În statul New York, de exemplu, unde 3.000 de persoane au fost testate la întâmplare în magazinele alimentare și în alte locații publice, 14,9% au avut anticorpi împotriva COVID-19. Dar acestea par a fi excepția. Într-o conferință de presă din aprilie, OMS a estimat că doar 2-3% din populația globală s-a vindecat de virus.

Prevalența scăzută a bolii, combinată cu capacitatea de testare limitată, fără a menționa testele extrem de fiabile, înseamnă că doar o mică parte din orice populație ar fi certificată ca liberă de muncă. Pe baza numărului actual de cazuri confirmate din SUA, de exemplu, doar 0,43% din populație ar fi certificată. Astfel de procente sunt lipsite de importanță pentru economie și pentru siguranță. O cafenea nu poate să deschidă și să servească clienții fără riscuri dacă doar o parte din personalul său este certificat ca fiind imun. Un magazin nu poate transforma un profit, dacă poate să primească doar o parte minusculă din clienți.

Monitorizarea erodează confidențialitatea

Întreaga idee a pașapoartelor de imunitate este controlul circulației. Astfel, orice strategie de certificare a imunității trebuie să includă un sistem de identificare și monitorizare. Documentația pe hârtie ar putea fi vulnerabilă la falsuri. Documentația electronică integrată într-o aplicație pentru smartphone ar fi mai rezistentă la fraude și mai eficientă pentru urmărirea contactelor, testarea și actualizarea stării imunitare.

Dar documentele electronice prezintă un risc mai grav pentru confidențialitate. În unele provincii chineze, codurile QR de pe telefoanele inteligente controlează intrarea în locuri publice pe baza stării de sănătate COVID-19 a individului. Cu toate acestea, aceste aplicații raportează mai mult decât informațiile COVID-19 – inclusiv locațiile persoanelor, istoricul călătoriilor, cu care au intrat în contact și alte informații de sănătate, de la temperatura corpului până la răceala recentă. Taiwanul folosește, de asemenea, aplicații pentru smartphone-uri cu sisteme de alertă care sunt direct legate de departamentele de poliție. Regatul Unit, Statele Unite și multe alte țări testează diferite opțiuni de aplicație. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că aplicațiile vor retrage atunci când COVID-19 o va face. China a anunțat că este posibil ca anumite elemente ale sistemului său de urmărire a codurilor QR să rămână pe loc după încheierea pandemiei.

Grupurile marginalizate se vor confrunta cu mai mult control

Odată cu monitorizarea sporită vine poliția sporită și cu aceasta riscuri mai mari de profilare și de potențiale daune aduse grupurilor rasiale, sexuale, religioase sau ale altor minorități. În timpul pandemiei, China a fost acuzată de acțiuni cu profil rasial, forțând toți resortisanții africani să fie testați pentru virus. În alte părți ale lumii, oamenii din Asia s-au confruntat cu vârfuri de prejudecăți rasiale. 

Înainte de această pandemie, legile stop-and-frisk din Statele Unite afectau deja în mod disproporționat oamenii de culoare. În 2019, 88% dintre persoanele care au fost oprite și percheziționate în New York erau afro-americane sau latino-americane. Și în timpul pandemiei, poliția continuă să vizeze oameni din grupuri minoritare. Între mijlocul lunii martie și începutul lunii mai la Brooklyn, New York, 35 din cele 40 de persoane arestate pentru încălcarea legilor de distanțare fizică erau de culoare.

China a introdus deja controale de sănătate virtuale, urmărirea contactelor și coduri QR digitale pentru a limita circulația persoanelor. Rezultatele testului de anticorp pot fi ușor integrate în acest sistem. Și Chile, într-un joc de semantică, spune că intenționează să emită „certificate de eliberare medicală” cu valabilitate de trei luni persoanelor care s-au vindecat de boală.

În opinia noastră, orice documentație care limitează libertățile individuale pe baza biologiei riscă să devină o platformă pentru restricționarea drepturilor omului, creșterea discriminării și amenințarea – mai degrabă decât protejarea – sănătății publice.

Aici vă prezentăm zece motive pentru care pașapoartele de imunitate nu pot și nu trebuie să funcționeze. De exemplu, „încarcerarea digitală” a crescut deja în țări precum Statele Unite, Brazilia și Iran, unde persoanele au fost eliberate din închisoare pentru a reduce răspândirea COVID-19 și apoi au fost monitorizate folosind brățări digitale pentru glezne. În Statele Unite, unde persoanele de culoare sunt segregate rasial în funcție de vecinătate și încarcerate în mod disproporționat, încarcerarea digitală ar putea fi utilizată pentru a monitoriza segmente mari ale anumitor comunități. Riscul ar fi și mai mare dacă monitorizarea digitală ar fi legată de statutul de imigrare.

Accesul nedrept

În contextul lipsei de testare, mulți nu vor avea acces. Experiența de până acum sugerează că cei bogați și puternici sunt mai susceptibili să obțină un test decât cei săraci și vulnerabili. În sistemele de îngrijiri medicale, aceste inechități sunt resimțite și mai acut. La începutul lunii martie, de exemplu, când echipele sportive profesionale, directorii de tehnologie și celebritățile de film au fost testate, zeci de state americane efectuau mai puțin de 20 de teste pe zi. Foarte mulți oameni care trebuie să se întoarcă la muncă urgent – muncitorii care trebuie să țină un acoperiș deasupra capului și mâncarea pe masă – este probabil să se lupte pentru a face un test de anticorpi. Testarea copiilor înainte de a se întoarce la școală ar putea fi o prioritate scăzută, la fel ca testarea persoanelor în vârstă pensionate și a celor care se confruntă cu provocări fizice, de sănătate mintală sau cognitive.

Stratificarea societății. Etichetarea oamenilor pe baza statutului lor COVID-19 ar crea o nouă măsură prin care să se divizeze „cei ce au” și „cei ce nu au” – imunoprivilegiații și imunodeprivații. O astfel de etichetare se referă în special la absența unui vaccin gratuit, universal disponibil. Dacă un vaccin devine disponibil, atunci oamenii ar putea alege să participe și să obțină certificarea imunitară. Fără una, stratificarea ar depinde de noroc, bani și circumstanțe personale. Restrângerea lucrătorilor, a concertelor, muzeelor, serviciilor religioase, a restaurantelor, a secțiilor de votare politică și chiar a centrelor de îngrijire a sănătății supraviețuitorilor de la COVID-19 ar dăuna și desconsidera o majoritate a populației.

Inegalitățile sociale și financiare ar fi amplificate. De exemplu, angajatorii care doresc să evite lucrătorii cu risc de îmbolnăvire i-ar putea privilegia pe angajații care au trecut prin boală și i-ar angaja în mod preferențial pe cei cu imunitate „confirmată”.

Pașapoartele de imunitate ar putea de asemenea alimenta diviziunile dintre națiuni. Persoanele din țări care nu sunt în măsură sau nu doresc să pună în aplicare programe de pașaport de imunitate ar putea fi împiedicate să călătorească în țările care le prevăd. Persoanele cu HIV sunt deja supuse restricțiilor de intrare, de viață și de lucru în țări cu legi care afectează drepturile celor din minoritățile sexuale și de gen – precum Rusia, Egipt sau Singapore.

Noi forme de discriminare

Platformele pentru certificarea imunitară SARS-CoV-2 ar putea fi ușor extinse pentru a include alte forme de date de sănătate personală, cum ar fi înregistrările de sănătate mintală și rezultatele testelor genetice. Pașapoartele de imunitate de astăzi ar putea deveni pașapoartele biologice atotcuprinzătoare de mâine. Acestea ar introduce un nou risc de discriminare dacă angajatorii, companiile de asigurări, forțele de ordine și alții ar putea accesa informații private de sănătate în beneficiul lor. Astfel de preocupări au fost catalogate în ultimii ani în dezbaterile cu privire la cine ar trebui să aibă acces la informațiile genetice, întrucât cererea crește din partea clinicienilor, cercetătorilor, asigurătorilor, angajatorilor și forțelor de ordine, de exemplu.

Amenințări pentru sănătatea publică

Pașapoartele de imunitate ar putea crea stimulente perverse. Dacă accesul la anumite libertăți sociale și economice este acordat doar persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, atunci pașapoartele de imunitate ar putea stimula persoanele sănătoase și non-imune să caute în mod voit infecția – punându-se pe ei înșiși și pe alții în pericol. Greutățile economice ar putea amplifica stimulentul dacă un pașaport de imunitate este singura cale de a avea un salariu. Oamenii pot obține documente în mod ilicit, prin luare de mită, transfer între persoane sau falsuri. Acestea ar putea crea amenințări suplimentare pentru sănătate, deoarece persoanele care pretind imunitate ar putea continua să răspândească virusul. Crizele tind să încurajeze comerțul nefiresc, așa cum s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rațiile de produse alimentare din Marea Britanie au provocat apariția unui sistem robust de schimb subteran.

Pasii urmatori

Strategiile care se concentrează asupra individului – folosind concepții de etică înrădăcinate în libertarianism – contrazic misiunea sănătății publice. Acestea distrag atenția de la acțiunile de care beneficiază toți, cum ar fi finanțarea colaborărilor internaționale, practicarea măsurilor eficiente de sănătate publică și redresarea inechității veniturilor. În America de Nord (și în alte părți), din cauza inegalităților structurale, oamenii de culoare mor din cauza COVID-19, la rate mai mari decât oamenii albi, iar virusul afectează în mod disproporționat pe cei care locuiesc pe teritoriile Primelor Națiuni. Succesul depinde de solidaritate, o apreciere autentică că suntem cu toții împreună în acest sens. O etică premisă asupra autonomiei individuale este grosolan nepotrivită în timpul unei crize de sănătate publică; scopul general trebuie să fie promovarea binelui comun.

În loc de pașapoarte de imunitate, susținem că guvernele și autoritățile ar trebui să investească timp, talent și bani în două lucruri.

Prima este adevărata formulă de limitare a daunelor pandemiei – testare, urmărire și izolare – care a funcționat bine din Singapore și Noua Zeelandă până la Guernsey și Hanoi. Starea de sănătate, datele personale și locația trebuie anonimizate. Trebuie acordate prioritate aplicațiilor care să permită persoanelor să aleagă în siguranță cu privire la propriile mișcări.

Al doilea este dezvoltarea, producția și distribuția globală a unui vaccin pentru SARS-CoV-2 (n.r. sau a unui medicament specific). Dacă accesul universal, la timp, gratuit, la o vaccinare devine posibil, atunci ar putea fi admis etic să se solicite certificarea vaccinului pentru participarea la anumite activități. Dar dacă accesul la un vaccin este limitat în vreun fel, atunci unele dintre inegalitățile pe care le evidențiem s-ar putea aplica în continuare, așa cum atestă literatura despre preluarea altor vaccinuri.

Amenințările la adresa libertății, corectitudinii și sănătății publice sunt inerente oricărei platforme care sunt concepute pentru a separa societatea pe baza datelor biologice. Toate politicile și practicile trebuie să fie ghidate de un angajament față de justiția socială.

Materialul original poate fi citit aici.