miercuri, 25 noiembrie 2020 - 15:30

Dispariția virusului a înjumătățit șansele găsirii unui vaccin rapid pentru COVID-19

Regatul Unit relaxează restricțiile pentru a permite formarea „bulei de Crăciun”: câte trei familii, timp de cinci zile

Cele patru națiuni din Regatul Unit au convenit să relaxeze restricțiile COVID-19 de Crăciun pentru a permite până la trei gospodării să se întâlnească...

Franța ridică restricțiile în decembrie și începe vaccinarea masivă anticovid, fără a-și obliga cetățenii

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit...

Cristoiu: Ciolacu, blat cu PNL. Demisia, diversiune pentru a contracara inițiativa USR

Publicistul Ion Cristoiu susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament pentru a renunţa la pensia specială este, de fapt, o diversiune pusă la...

Rafila semnalează blocarea inexplicabilă a testărilor COVID

Profesorul Alexandru Rafila semnalează cu îngrijorare că numărul de teste pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19 a scăzut cu 20% de la o zi la alta...

La scurt timp după ce americanii de la Moderna au anunțat studii de succes pentru faza 1 a vaccinului ARNm-19 COVID-19, alți doi candidați promițători transmit date încurajatoare. Două companii, una chineză și alta britanică, intră în testarea umană din faza a doua. Un prim amplu studiu făcut public de o revistă de specialitate arată și ce efecte secundare au fost întâlnite după inocularea vaccinului.

Un articol în The Lancet prezintă primele date revizuite de la egal la egal și publicate pentru vaccinul Ad5-nCoV, dezvoltat de producătorul chinez CanSino Biologics.

Studiile de vaccin cu faza 1 sunt concepute pentru a investiga în principal siguranța la subiecții umani sănătoși. Eficacitatea este urmărită examinând cât de bine stimulează vaccinul răspunsul imun al organismului, măsurat prin observarea nivelurilor de celule T și neutralizarea anticorpilor.

Studiul demonstrează că o singură doză de nou adenovirus de tip 5, vectorat VACV-19 (Ad5-nCoV) vaccin produce anticorpi specifici virusului și celule T în 14 zile, ceea ce îl face un potential candidat pentru investigatii suplimentare”, spune Wei Chen de la Institutul de Biotehnologie din Beijing.

Datele prezentate sunt încurajatoare, dar există mai multe semne de avertizare ca pot apărea obstacole. Trei niveluri de doză au fost testate în studiu și majoritatea subiecților din studiu au întâlnit un anumit nivel de reacții adverse, ușoare până la moderate. Acestea includ febra, cefaleea și oboseala.

Poate cea mai mare problemă cu care se poate confrunta Ad5-nCoV în studiile de fază 2 mai largă este inconsistența observată în capacitatea sa de a genera un anticorp eficient și un răspuns imunitar al celulelor T. Vaccinul folosește un virus comun, slăbit, numit adenovirus tip 5 (Ad5), pentru a furniza material genetic care în final antrenează sistemul imunitar pentru a feri organismul de virusul SARS-CoV-2. Problema observată în aceste date timpurii este că subiecții cu un nivel ridicat de imunitate preexistentă la Ad5 au părut să arate reducerea semnificativă a răspunsurilor la anticorp și a celulelor T la vaccin.

“Studiul nostru a constatat că imunitatea pre-existentă Ad5 ar putea încetini răspunsurile imune rapide la SARS-CoV-2 și, de asemenea, ar putea scădea nivelul maxim al răspunsurilor“, spune Feng-Cai Zhu, de la Centrul provincial Jiangsu pentru controlul și prevenirea bolilor în China. „Mai mult, imunitatea Ad5 preexistentă poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra persistenței răspunsurilor imune provocate de vaccin.”

Incoerența răspunsului sistemului imunitar poate sugera că vaccinul Ad5-nCoV ar putea fi mai puțin eficace la subiecții mai mari, deoarece aceștia pot avea niveluri mai mari de imunitate preexistentă la acest adenovirus comun. Vorbind cu STATNews, Michael Mina, de la  Școala T.H. Chan de Sănătate Publică, spune că aceasta este o problemă comună cu vaccinurile care folosesc acest tip de sistem de administrare a adenovirusului.

„Dacă ați avut deja un virus sau aveți o imunitate preexistentă la acesta… riscați ca răspunsul dumneavoastră imun să fie înghițit și să reacționați în primul rând lucrul la care sunteți deja imun, și nu la noul aspect, care în acest caz ar fi proteinele coronavirus care au fost plasate pe vectorul adenovirus”, spune Mina.

Un alt vaccin care avansează spre studii clinice se numește ChAdOx1 nCoV-19 și este dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. Acest vaccin avansează rapid printr-o serie de încercări comprimate și oarecum neconvenționale, având deja dozați peste 1.000 de subiecți ca parte a primului său test de fază de siguranță. Faza 2 a studiului de la Oxford va recruta încă 10.000 de subiecți, care se întind pe populații vârstnice și mai tinere, pentru a evalua răspunsurile imunitare și de siguranță mai pe larg.

Nu s-au publicat încă date provenite din testarea pe om a vaccinului Oxford, cu toate acestea, un studiu needitat a fost dezvăluit recent, evidențiind rezultatele de succes ale studiilor inițiale la animale. Vaccinul de la Oxford folosește, de asemenea, un virus obișnuit ca sistem de livrare primar, deși un adenovirus diferit de vaccinul Ad5-nCoV care este dezvoltat în China.

Studiile clinice progresează foarte bine și începem acum studii pentru a evalua cât de bine induce vaccinul răspunsuri imune la adulții în vârstă și pentru a testa dacă poate oferi protecție la populația mai largă”, spune șeful grupului Oxford Vaccine, Andrew Pollard. „Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul uriaș al voluntarilor din studiu pentru a ajuta dacă testăm dacă acest nou vaccin ar putea proteja oamenii împotriva coronavirusului pandemic.

Pentru următoarea etapă de testare a vaccinului Oxford este nevoie ca SARS-CoV-2 să continue să se răspândească prin comunitatea locală la rate suficient de mari pentru a stabili eficacitatea. Oamenii de știință nu intenționează să infecteze în mod deliberat voluntarii cu virusul pentru a testa vaccinul.

Adrian Hill, tot de la grupul de vaccinuri din Oxford, sugerează că ironia ciudată cu care cercetătorii se confruntă în prezent este că scăderea nivelului de transmitere comunitară ar putea încetini în mod semnificativ progresul în testarea vaccinului.

“Este o cursă împotriva virusului care dispare în timp”, a spus recent Hill. “Am spus mai devreme în anul acesta că există șanse de 80% de a dezvolta un vaccin eficient până în septembrie. În momentul de față, există 50% șanse să nu obținem niciun rezultat. Suntem în poziția bizară de a dori să rămână COVID, cel puțin pentru o perioadă de timp.”

Aceste două vaccinuri COVID-19, împreună cu Moderna, pot fi cele mai avansate în dezvoltare în acest moment, dar există cel puțin șapte alte vaccinuri în stadiile timpurii active ale testării umane și peste 100 de vaccinuri în stadii preclinice de dezvoltare.

Revoltător! Drama rudelor unui decedat de COVID. Afaceri cu pacienți morți. AUDIO/DOCUMENTE

Rudele unui pacient decedat din cauza COVID au avut parte de o experiență terifiantă în momentul în care a trebuit să ridice cadavrul din...

Circ și troc în Parlament cu pensiile speciale și alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii...

Scandal pe validarea demisiilor USR din Parlament

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se...

Orban: Pensiile speciale au fost instituite de PSD

Premierul Ludovic Orban, candidatul PNL București pentru Parlament, a declarat luni seară, la B1TV, că aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi...

Parlamentarii USR demisionează în masă pentru a nu mai primi pensii speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de...