12.1 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024 - 2:57
No menu items!

„Sunt un biet ziarist din Caracal care vrea salvarea Oltchim”

spot_img

Dan Diaconescu s-a declarat a fi un doar „un biet ziarist din Caracal care vrea să salveze Oltchimul”. „Este important să facem tot ceea ce se poate, dacă guvernanţii vor să închidă Oltchimul sau să îl falimenteze, eu vreau împreună cu prietenii mei să îl redeschidem. Căutăm pieţe noi de desfacere, căutăm să achiziţionăm materii prime la preţuri cât mai mici şi să vindem la preţuri cât mai mari pentru a reporni, poate de luni, dacă guvernul o să accepte condiţiile noastre, cât de repede să reluăm activitatea. Nu pot închide ei combinate, cât putem că le deschidem noi, chiar dacă acum nu avem nici un fel de putere, dar foarte mulţi oameni, foarte multe grupuri economice au încredere în noi”, a declarat patronul OTV, firmă aflată în faliment.

„Vrem ca Oltchimul să pornească, să intre pe profit cât mai repede, vrem ca muncitorii să fie cât mai bine plătiţi, să îşi ia salariile la zi, să arătăm României că se poate, apoi să mă urmeze şi alţii în celelalte privatizări”, a precizat Diaconescu.

Liderul PPDD a subliniat că va semna contractul pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Oltchim „când guvernul va accepta condiţiile noastre”. „Suntem totuşi un investitor strategic, unul dintre cei mai importanţi investitori din România în acest moment, care dă nişte bani, exact cât combinatul are nevoie(…) Este prima privatizare din România televizată în direct. Noi am cerut acest termen de 10 zile, PCC (PetroCarboChem n.r.) avea un termen de trei luni pentru a plăti aceşti bani şi pentru a semna contractul. Domnul premier Victor Ponta a spus acum câteva săptămâni că această licitaţie va fi normal să fie câştigată de PCC şi va fi normal ca PCC să aducă toţi banii necesari în aproximativ două- trei luni. Noi ne-am oferit să plătim în 10 zile, iar noi chiar avem cuvânt spre deosebire de actualii guvernanţi”, a precizat directorul TV.

Totodată, Dan Diaconescu a precizat că el și partenerii săi ar vrea și Combinatul Arpechim, la pachet cu Oltchim. „Noi dorim şi Arpechim la pachet cu Oltchim aşa cum statul român s-a angajat într-un memorandum FMI. Noi vrem să respectăm toate aceste reguli semnate cu FMI. Cine va cumpăra Oltchimul va achiziţiona şi Arpechimul, în condiţiile legii.Vom plăti aşa cum ne-am angajat, cât de repede va vrea guvernul să ne ia banii. Evident că am banii, dacă am participat la licitaţie şi am oferit atât”, a mai spus Diaconescu.

Avocaţii lui Dan Diaconescu au solicitat menţionarea obligaţiilor vânzătorului şi cumpărătorului Oltchim în preluarea Arpechim, pentru reluarea activităţii în regim integrat şi includerea unei clauze pentru vânzător, prin care acesta să nu introducă societatea în insolvenţă, după cumpărare, a declarat, miercuri, la Ministerul Economiei, avocatul Daniel Fenechiu.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a explicat situația în care se află contractul ce trebuie semnat cu statul român. „Am făcut 21 de propuneri de modificare a contractului de vânzare cumpărare şi 15 propuneri de adăugare de texte noi. Sunt trei lucruri esenţiale pe care dorim să le clarificăm astăzi. Primul e legat de modalitatea concretă în care Oltchim va putea să achiziţioneze Arpechim. Al doilea aspect ţine de modalitatea de evoluţie a creanţelor, sunt 450 milioane euro datorii către AVAS, Salrom, Electrica, CFR. Ne dorim să stabilim un termen rezonabil, să nu ne trezim a doua zi cu cereri de insolvenţă, actualizare dobânzi. Mai discutăm despre cererea sindicatului de rezolvare a problemei cu salariaţilor. Ultimul lucru, care se discută acum, este situaţia actuală economică şi juridică a Oltchim. Am solicitat să ne comunice dacă au intervenit mutaţii în ceea ce priveşte evoluţia economică şi cea juridică”, a explicat Daniel Fenechiu.

 

FOTO rtv.net