10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 11:16
No menu items!

România vrea să înființeze companii mixte în Turkmenistan

spot_img

România și Turkmenistan au convenit asupra posibilității înființării unor companii mixte româno-turkmene care să se ocupe de fabricarea și întreținerea echipamentelor necesare în industria energetică din Turkmenistan și respectiv a unor companii mixte specializate în servicii energetice, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

”Există un potențial deosebit de creștere și consolidare a relațiilor dintre România și Turkmenistan, în zona de energie. Intensificarea acestor relații sunt obiective primordiale pentru perioada imediat următoare”, a afirmat Bogdan Badea, secretar de stat în Minister.

Badea a făcut aceste declarații în urma celei de-a cincea reuniuni a Grupului de Lucru româno-turkmen pentru cooperare în sectorul energetic, care s-a desfășurat în perioada 29-30 octombrie, la Ashgabad, în Turkmenistan. Din delegația României au mai făcut parte și reprezentanți ai companiilor Electrica SA, SMART SA, Romgaz SA, Conpet SA, Ekkou sau Electrica Serv SA.

Partea turkmenă a fost condusă de Tachdurdy Begjanov, Președinte al Concernului de Stat ”Turkmennebit”. Au mai fost prezenți și delegați ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Petrolului din Turkmenistan, ai Concernelor de Stat ”Turkmennebit” și ”Turkmengaz”, ai Agenției de Stat pentru gestionarea și utilizarea de hidrocarburi de pe lângă Președintele Turkmenistanului, ai Serviciului de Stat pentru Transport Maritim și Fluvial din Turkemenistan și respectiv delegați ai complexului de rafinării din localitatea Turkmenbași.

Bogdan Badea a evidențiat ”relațiile bilaterale extrem de strânse dintre România și Turkmenistan în zona de energie”. ”Le-am subliniat oficialilor turkmeni prezenți la această întâlnire că România are o reală expertiză în sectorul energetic, iar poziționarea noastră geografică poate asigura participarea la proiecte energetice majore și pe termen lung. Implicarea Turkmenistanului în proiecte energetice în România le-ar putea asigura și accesul pe piața europeană și, de ce nu, chiar ar putea contribui la proiectul Uniunea Energetică a Europei”, a mai spus Badea.

Proiecte de cooperare propuse de partea turkmenă:

  • Asigurarea participării pentru companiile românești din zona de energie la licitații organizate de partea turkmenă pentru adjudecarea ofertelor de construcție, achiziționarea și instalarea de echipamente specifice industriei petrolifere, gaze și energetice
  • Explorarea de hidrocarburi din sectorul turkmen al Mării Caspice
  • Rafinarea de petrol și gaze
  • Prelucrarea gazelor naturale
  • Achiziționarea de produse petrochimice prin Bursa de stat pentru mărfuri și materii prime din Turkmenistan
  • Investiții în domeniul sectorului de prelucrare a gazelor naturale și întreținerea echipamentelor necesare în vederea proiectării și construcțiilor în domeniul energie/gaze/ petrol din Turkmenistan
  • Pregătirea de specialiști turkmeni, schimb de experiență în diferite zone de profil
  • Crearea unor companii mixte româno-turkmene pentru fabricarea și întreținerea echipamentelor necesare în industria energetică sau a unor companii mixte specializate în servicii energetice.

Proiecte de cooperare propuse de partea română:

  • Proiectare, construcții și montaj în sectorul energetic
  • Furnizarea de echipamente pentru industria de petrol, gaze, rafinare și pentru sectorul energetic
  • Participarea la execuția de lucrări și prestări servicii de explorare și dezvoltare a resurselor de petrol și gaze naturale din Turkmenistan
  • Participarea la lucrări de modernizare, reparații sau reconstrucții a unor obiective energetice din Turkmenistan
  • Analiza posibilității de achizionare de gaze naturale din Turkmenistan.

Turkmenistanul este o republică ex-sovietică din Asia Centrală, cu 5,2 milioane de locuitori, un regim autocratic foarte represiv și cu o producție anuală de gaze de aproximativ 70 miliarde mc.