Acord final în UE: Proprietarii reali ai companiilor nu se vor mai putea ascunde din 2017

PE și Consiliul UE s-au înțeles pentru reguli stricte contra spălării banilor, în lupta contra evaziunii și finanțării terorismului

Merkel, EP

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri un acord cu statele membre UE care conține reguli noi conform cărora proprietarii finali ai companiilor vor fi obligați să se înscrie în registre centrale din statele membre, accesibile atât autorităților, cât și cetățenilor cu ”un interes legitim”, cum ar fi jurnaliștii de investigație.

”Noua directivă contra spălării banilor dorește intensificarea luptei împotriva infracțiunilor fiscale și a finanțării terorismului. Au fost, de asemenea, aprobate reguli noi pentru o mai ușoară identificare a transferului de fonduri”, potrivit unui comunicat al PE.

Cea de a patra directivă împotriva spălării banilor (AMLD) va obliga pentru prima dată statele membre UE să creeze registre centrale cu informații privind proprietarii finali, ”beneficiari” ai companiilor sau ai altor persoane juridice, precum și ai trusturilor. Aceste registre centrale nu erau menționate în propunerea inițială a Comisiei Europene, dar au fost introduse de deputați în cursul negocierilor.

Textul mai stabilește și obligații specifice de raportare pentru bănci, auditori, avocați, agenți imobiliari și cazinouri, printre alții, în cazul unor tranzacții suspecte efectuate de clienții lor.

Registrele centrale vor fi accesibile pentru autorități și pentru unitățile lor de investigații financiare (fără nicio restricție), pentru ”entitățile obligatorii” – cum ar fi băncile în cadrul aplicării măsurilor de precauție privind clientela, precum și pentru public. Accesul publicului poate fi acordat doar pe baza unei înregistrări online a persoanei care dorește să acceseze registrul și a achitării unei taxe care să acopere costurile administrative.

Pentru a accesa un registru, o persoană sau o organizație, de exemplu jurnaliști de investigație sau ONG-uri, va trebui să demonstreze ”interesul legitim” în spălarea de bani sau finanțarea terorismului suspectate, precum și în alte infracțiuni care ar putea contribui la finanțarea acestora, cum ar fi corupția, infracțiunile fiscale și frauda.

Aceste persoane pot accesa informații cum ar fi numele, data nașterii, naționalitatea, țara de rezidență a persoanei care deține compania respectivă, precum și detalii privind proprietatea. Orice excepție de la acces acordată de statele membre va fi posibilă doar ”de la caz la caz, în circumstanțe excepționale”.

Informațiile din registrele centrale privind trusturile vor fi accesibile doar autorităților și ”entităților obligatorii”.

Textul clarifică regulile privind ”persoanele expuse politic”, adică acele persoane care au un risc mai mare de corupție din cauza pozițiilor politice pe care le dețin, cum ar fi șef de stat, membru al guvernului, judecător de instanță supremă, membru al parlamentului, precum și membrii familiilor lor.

Acolo unde există relații de afaceri de risc înalt cu astfel de persoane, trebuie aplicate măsuri suplimentare, cum ar fi identificarea sursei averii și a sursei fondurilor implicate, se arată în directivă.

Deputații au aprobat și un regulament privind ”transferul fondurilor”, care are ca scop îmbunătățirea urmăririi celor care efectuează și care primesc plăți, precum și a bunurilor lor.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva împotriva spălării banilor în legislațiile naționale. Regulamentul privind transferul de fonduri se va aplica direct în toate statele membre, 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Update 15.30

PE pornește de la estimarea că spălarea de bani reprezintă între 2 și 5% din PIB-ul mondial.
Beneficiarul este definit drept persoana care deține sau controlează în fapt o companie și care, în ultimă instanță, autorizează tranzacțiile, indiferent dacă această formă de proprietate este directă sau prin intermediar.
V.B.

NICIUN COMENTARIU