12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:17
No menu items!

Ziua negocierilor. PSD, PNL și UDMR decid vineri cine va fi premierul

spot_img

Liderii PNL, PSD şi UDMR se întâlnesc din nou, vineri, începând cu ora 12.00, pentru a continua negocierile privind formarea coaliției de guvernare. Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru premier, va negocia cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor care partid va da primul premierul.

PSD a anunțat și joi seară că în cazul în care premierul va fi de la PNL, social-democrații vor prelua ministerul de Finanțe, pe care îl vor însă și liberalii. De altfel, propunerea ca Nicolae Ciucă să fie primul premier desemnat în rotația stabilită la guvernare, a fost deja înregistrată ca „victorie” de către PNL, Florin Cîțu admițând că liberalii au o pondere mai mică în coaliție. Conform declarațiilor liderilor, și funcţia de Secretar General al Guvernului va fi legată de cea de la Finanţe, astfel că partidul care nu va da premierul să dețină ambele portofolii.

Al doilea minister avizator, după cel de Finanțe, este ministerul Justiției, care a fost potofoliul USR PLUS, și pe care nu îl doresc neapărat nici PSD, nici PNL. Social-democrații vor însă să reia ministerul dezvoltării, care este acum portofoliul UDMR. Este posibil ca le negocieri, dacă UDMR nu va ceda acest minister, PSD să preia în schimb ministerul Fondurilor Europene, la fel de râvnit de toate formațiunile, în perspectiva aplicării PNRR.

Conform surselor politice, PNL vrea să păstreze Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, iar PSD ar putea prelua, în afară de Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii.

PSD pregăteşte o şedinţă a Consiliului Naţional în acest weekend, pentru validarea programului de guvernare şi a structurii Guvernului, în timp ce PNL se va reuni în Biroul Politic Naţional, cel mai probabil luni după-amiază. Apoi vor avea loc consultările la Cotroceni și depunerea programului de guvernare și a listei de miniștri în Parlament, urmate de audierea miniștrilor propuși.

Cele trei partide și-au propus ca joia viitoare să se dea votul în Parlament pentru învestirea noului Guvern PNL-PSD-UDMR.

Marilena Nedelcu