15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 2:46
No menu items!

Ziua Marinei, sărbătorită timp de sapte zile cu expoziţii şi muzică de fanfară

spot_img

Ziua Marinei, sărbătorită timp de sapte zile cu expoziţii şi muzică de fanfară

Mii de persoane sunt aşteptate să participe, în perioada 9-15 august, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei, care vor fi organizate, ca în fiecare an, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, ceremoniile prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei vor începe cu o serie de manifestări culturale şi artistice organizate în perioada 9 – 15 august, fiind vorba despre expoziţii de tehnică militară, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole artistice.

Festivităţile vor fi deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanţa, unde, între orele 18.00 şi 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti, dar şi un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Acest program se va repeta şi sâmbătă, când, tot la Constanţa, vor mai fi organizate, în Portul Militar, expoziţii de tehnică şi nave, de pictură cu tematică de marină şi de navomodele, iar la bordul fregatei „Regele Ferdinand” va fi vernisată o expoziţie organizată de Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţii similare vor fi organizate în aceeaşi zi şi în Portul Militar din Mangalia, iar Muzeul Marinei Române, atât Constanţa cât şi filiala Mangalia, va putea fi vizitat gratuit între orele 9.00 – 17.00.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi organizate atât în Constanţa cât şi în Mangalia diferite simpozioane dedicate Zilei Marinei, dar şi o serie de ceremonii militare şi religioase, însoţite de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului.

La Constanţa, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, vor fi organizate spectacole prezentate de către formaţiile artistice ale Cercului Militar Constanţa şi de către Muzica Militară a Forţelor Navale.

Manifestările din 15 august, când se sărbătoreşte Ziua Marinei, se vor desfăşura, la Constanţa, pe platoul din faţa Comandamentului Flotei Navale, fiind aşteptate să asiste câteva mii de persoane, constănţeni şi turişti.

Festivităţile vor cuprinde un ceremonial militar şi exerciţii demonstrative pe faleza Cazinoului, urmate de jocuri marinăreşti în Portul turistic Tomis, precum şi de aprinderea pavoazului electric pe nave şi retragerea cu torţe.

În Mangalia, ceremonialul militar şi religios, urmat de exerciţii ale scafandrilor Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, exerciţii miliare şi jocuri marinăreşti vor fi organizate în portul turistic.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de MApN, şi în celelalte garnizoane ale Forţelor Navale din Tulcea, Brăila şi Galaţi se vor desfăşura manifestări prilejuite de Ziua Marinei, fiind vorba despre ceremonialuri militare şi religioase, depuneri de coroane de flori, parade ale navelor militare şi civile, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole artistice.

În Capitală, vor fi organizate duminică, 11 august, la debarcaderul din Parcul Herăstrău, un spectacol al Muzicii Militare a Forţelor Navale, jocuri marinăreşti şi ateliere interactive organizate de către Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, iar în 15 august vor avea loc, între orele 10.00 – 12.00, un ceremonial militar şi religios, depunerea unei ancore de flori pe apă şi jocuri marinăreşti.

La toate aceste manifestatii, dar si in alte localitati de pe malul fluviului Dunarea, Drobeta Turnu Severin si Giurgiu, vor participa si nave ale Politiei de Frontiera Romane, cu shaldaguri, care vor efectua exercitii de salvare pe mare si de combatere a infractionalitatii transfrontaliere si a migratiei ilegale.

E.T.