6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 8:03

ZIUA CONSULTĂRILOR. Ce echipă are fiecare partid și ce strategie va adopta fiecare

spot_img

Este ziua consultărilor la Cotroceni, pentru nominalizarea unui premier care să facă o majoritate pentru un guvern. Toate partidele parlamentare merg la Cotroceni, fiecare cu strategia lui, dar niciuna comună între partide. Niciunul dintre partide nu vine cu un nume de premier, deocamdată. PNL, PSD, AUR, UDMR și Minoritățile au câte o oră alocată pentru discuțiile cu Klaus Iohannis, iar USR PLUS are două ore.

PSD vrea un guvern de tehnocrați până în primăvară, când s-ar putea organiza alegeri anticipate. Dacă Iohannis va accepta această variantă, PSD se va așeza la masa negocierilor pentru nominalizarea unui premier care poate strânge majoritate să facă guvernul de tehnocrați. Din delegația PSD, programată pentru ora 13 la consultări, vor face parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Pucheanu – primarul Galațiului și Corina Ene – primar în comuna bihoreană Căbești. Primarii care fac parte di delegație sunt dintre cei care nu au primit niciun ban din fondul de rezervă al Guvernului, față de milioanele de lei alocate unor alte primării, cele mai multe de la PNL, din toată țara.

PNL l-a vrut tot pe Florin Cîțu premier, dar a doua zi s-a răzgândit și a comunicat partidelor care l-au dat jos pe Cîțu să formeze ele o majoritate și să nominalizeze prim-ministrul. Din delegația PNL, prima la consultări, la ora 12, fac parte Florin Cîțu și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

USR se reunește și luni dimineață, înainte de consultări, într-o ședință la Parlament. Partdiul condus de Dacian Cioloș a fost ferm pe poziția asumată prin ieșirea de la guvernare – va intra din nou în coaliție cu condiția ca PNL să dea un alt premier în afară de Florin Cîțu. De altfel, USR nu merge cu un nume de premier la Cotroceni, deoarece consideră că PNL este cel care trebuie să-l nominalizeze, conform algoritmului din coaliție. Dacă totuși PNL refuză să nominalizeze pe altcineva în afară de Cîțu, USR îi va propune lui Iohannis câteva nume – Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă sau Dan Barna. Din delegația USR fac parte Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

AUR va intra la consultări la ora 16.00 cu cei doi copreședinți, George Simion și Claudiu Târziu.

Formațiunea a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că conducerea partidului se va reuni în ședință la Grupul Parlamentar AUR de la Camera Deputaților. 

“Vă informăm că echipa delegată de Alianța pentru Unirea Românilor să poarte consultări la Cotroceni este constituită din George Simion, Claudiu Târziu, Marius Lulea, Dan Tanasă și Dumitrina Mitrea. După consultări vom ieși la declarații la poarta principală din Bd. Dr. Gheorghe Marinescu”, au explicat reprezentanții AUR. 

UDMR va intra la discuții la o jumătate de oră după AUR, cu președintele formațiunii, Kelemen Hunor. Este partidul care a rămas alături de PNL și va rămâne în coaliția de guvernare.

Minoritățile sunt programate la consultări la ora 17.

Dacă discuțiile de luni nu se vor finaliza azi cu o nominalizare din partea lui Klaus Iohannis, președintele va anunța a doua rundă de consultări, pentru zilele următoare.

Președintele nu a anunțat încă dacă la finalul discuțiilor de astăzi va face declarații. Partidele vor face declarații ori la Cotroceni, ori la grupul parlamentar al fiecăruia din Parlament. 

Marilena Nedelcu