11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:55
No menu items!

Zelenski, ironic: Armata rusă demonstrează tot ce poate, îşi arată spatele. Cum au folosit ucrainenii dezinformarea pentru a-i pune pe fugă pe inamici

spot_img

Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de „The Guardian”.

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării, relatează News.ro. 

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

Pe 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti şi unul care, totuşi, a dus la răniţi.

Şi totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” şi le-a interzis temporar jurnaliştilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets a spus că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care vizează forţele ruse, care se construia de câteva luni.

A avut succes în a provoca Rusia să mute echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv parţial din regiunea Harkov, a spus Berezovets.

„Între timp [băieţilor noştri] din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operaţiunii speciale a implicat îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii.

„[Informatorii] au fost aproape complet îndepărtaţi. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau nişte agenţi ruşi sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa. „Ruşii habar nu aveau ce se întâmplă.”

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea, descriind-o ca o regrupare şi susţinând că forţele ruseşti s-au retras din Izium şi din oraşul Balakliia pentru a întări fotţrlr pe frontul Doneţk.

„A fost efectuată o operaţiune de trei zile privind retragerea şi transferul organizat al grupului de trupe Izium-Balakliia pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Presa de stat rusă şi bloggerii au confirmat că soldaţii ruşi au fost forţaţi să se retragă pe scară largă din Harkov.

Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Zelenski: Aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi 

Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă seara, într-un mesaj video pe Facebook, despre ofensiva armatei ucrainene, că în acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie.

”Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă. În acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. Armata rusă în aceste zile demonstrează tot ce poate, îşi arată spatele. Şi, la urma urmei, nu este o alegere rea pentru ei să fugă. În Ucraina nu este loc pentru ocupanţi şi nici nu va fi”, a spus Zelenski. 
 
Preşedintele Ucrainei a mulţumit luptătorilor Regimentului 15 slav al Gărzii Naţionale a Ucrainei care au acţionat în zona Harkov. 
 
”Mulţumim pentru securizarea situaţiei din Balaklia soldaţilor Batalionului 214 de puşcaşi care, împreună cu unităţile Departamentului Şef al Serviciului de Informaţii, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, Forţele Speciale ale Gărzii Naţionale şi poliţia, au revenit la controlul deplin al oraşului. Mulţumim tuturor apărătorilor şi apărătorilor noştri care au făcut ca victoria noastră să fie şi mai vizibilă în aceste săptămâni!”, spune liderul ucrainean în mesaj. 
 
R. Dan