17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:07
No menu items!

Zborul MH370: Robotul submarin Bluefin-21 efectuează o nouă misiune de căutare a avionului dispărut

spot_img

 Bluefin-21 malaysia

Robotul submarin Bluefin-21 efectua o nouă misiune, miercuri, în adâncul Oceanului Indian, unde a fost mobilizat pentru a căuta epava avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines dispărut la 8 martie, informează AFP.

Potrivit Centrului comun de coordonare a agențiilor (JACC), responsabil de organizarea căutărilor, vehiculul autonom submarin Bluefin-21, echipat cu un sonar, a fost lansat marți seară de nava australiană Ocean Shield.

Analiza datelor colectate în timpul primei misiuni, care a durat numai șase ore, Bluefin-21 atingând limita de adâncime (4.500 de metri), nu a dezvăluit nimic, a anunţat JACC.

Robotul Bluefin-21, de forma unei torpile lungi de aproape 4,93 metri, urma inițial să îndeplinească o misiune de 16 ore,însă atunci când a atins limita capacităţilor operaţionale, vehiculul s-a ridicat în mod automat la suprafaţă.

Robotul nu a suferit distrugeri. El a fost reprogramat, a anunţat Mark Matthews, căpitanul Marinei americane.

Anchetatorii au delimitat o zonă de căutare în funcție de semnalele detectate în urmă cu mai multe zile și care sunt compatibile cu cele emise de cutiile negre ale unui avion. Zona acoperă o suprafață de aproximativ 40 de kilometri pătrați și se situează la 2.170 de kilometri nord-vest de Perth, oraş situat în vestul Australiei.

Marina americană apreciază că sondarea zonei va dura între șase săptămâni și două luni.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care trebuia să efectueze zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut în dimineaţa zilei de 8 martie la puţin timp după ce a decolat din capitala malaysiană.

 

C.A.