15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:18
No menu items!

Zborul MH17: Serviciile de informații occidentale știu cine a provocat catastrofa

spot_img

Stabilirea adevăratelor cauze ale catastrofei din estul Ucrainei nu intră în atribuțiile GRU, ci ale FSB

 avion ucraina

Serviciile speciale occidentale știu cine și din ce motiv a doborât avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, dar „manipulează cu această informație” în interesele proprii, a declarat miercuri Nikolai Pușkariov, general în rezervă al Direcției Generale de Informații a Armatei ruse (GRU) și fost angajat al Ministerului rus de Externe, într-un interviu acordat RIA Novosti.

„Serviciile de informații occidentale și americanii cunosc foarte bine toate detaliile privind autorii catastrofei și motivele lor, dar ele manipulează cu aceste informații în interesele lor”, a afirmat generalul în rezervă rus, care susține că „această provocare a fost pusă la cale pentru a acuza Rusia și a o obliga să trimită trupe în Ucraina”.

„Dar guvernul rus nu a cedat la aceasta provocare”, mai spune generalul Pușkariov, adaugând că SUA ar fi interesate de organizarea unui „conflict militar direct între Rusia și Ucraina”.

Totodată, el precizează că stabilirea adevăratelor cauze ale catastrofei din estul Ucrainei nu intră în atribuțiile GRU, ci ale FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) și SVR (Serviciul de Informații Externe).

Un avion Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie în apropiere de Donețk, într-o zonă controlată de rebelii separatiști proruși, fiind doborât de o rachetă sol-aer. Toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului au decedat. Ucraina a atribuit atacul insurgenților separatiști susținuți de Moscova, în timp ce Rusia a sugerat că avionul a fost doborât de armata ucraineană. Într-un raport recent, Serviciul german de Informații Externe (BND) susține că avionul malaezian a fost doborât de rebeli cu un sistem de rachete BUK, sustras de la o bază a armatei ucrainene.