16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:12
No menu items!

Zaharova, replică către Geoană: NATO transformă Moldova într-o „a doua Ucraină”

spot_img

 Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat miercuri NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină” calificând drept „reacţie nervoasă” declaraţii făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria.

În briefingul său de presă susţinut miercuri, Zaharova a venit cu un amplu comentariu referitor la Chişinău, în care, folosind cuvinte dure sau ironice, a reluat vechi acuze, demonizând conducerea prooccidentală şi în special pe preşedinta Maia Sandu.

Deranjată de demersul Republicii Moldova de a denunţa o serie de tratate semnate în cadrul CSI, diplomaţia de la Moscova a revenit cu un narativ – Moldova este datoare Moscovei pentru dezvoltarea economică pe care a cunoscut-o în timpul URSS, transmite News.ro.

Zaharova a primit în briefingul de presă o întrebare referitoare la declaraţiile NATO de avertizare cu privire la consecinţele unei eventuale alipiri a Transnistriei la Federaţia Rusă.

„Dacă vă referiţi la declaraţia secretarului general adjunct al NATO, dl. Geoană, din 26 februarie anul curent, potrivit căreia dacă Rusia va decide să anexeze Transnistria, Alianţa va condamna astfel de acţiuni şi va continua să sprijine Republica Moldova, atunci, din câte am înţeles, aceasta este o reacţie nervoasă la cel de-al VII-lea Congres al aleşilor poporului de toate nivelurile care are loc astăzi (miercuri, 28 februarie – n,.r.) la Tiraspol. De câteva zile, la Chişinău se speculează şi se ghiceşte ce decizii ar putea lua acest for. Se pare că această panică a cuprins şi NATO”, a comentat Maria Zaharova referindu-se la Congresul care, la ora la care vorbea se desfăşura în Transnistria.

Au existat speculaţii că liderii transnistreni vor cere alipirea la Federaţia Rusă, dar în final, forul extraordinar convocat la Tiraspol a cerut doar „protecţie” de la Moscova şi de la alte organizaţii internaţionale, reconfirmând în schimb ambiţiile separatiste ale regiunii.

D.Constantin