1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 12:47
No menu items!

WTA a suspendat toate turneele din China în contextul situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng

spot_img

WTA, Asociaţia Jucătoarelor Profesioniste de Tenis a anunţat, miercuri, suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng.

Beijingul a acuzat, joi, forul care organizează circuitul feminin de tenis că “politizează sportul”, după decizia WTA de a suspenda turneele din China, în sprijinul jucătoarei Peng Shuai.

“Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

WTA, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a anunţat, miercuri, suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng.

CEO WTA, Steve Simon, a spus că are “îndoieli serioase” că Peng este “liberă, în siguranţă şi nu este supusă intimidării”.

“Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus el.

WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă a acuzaţiilor lui Peng.

Shuai Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală.

Ea a spus că este “bine, în siguranţă” în timpul unui apel video cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, în noiembrie.

Cu toate acestea, WTA a precizat că discuţia este o “dovadă insuficientă” a siguranţei lui Peng.

Într-o lungă declaraţie, Simon a spus că este “foarte îngrijorat” de riscurile cu care jucătoarele şi personalul său s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China, în 2022.

“Conducerea statului chinez nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a afirmat el.

“Dacă oamenii puternici pot înăbuşi vocile femeilor şi pot ascunde sub preş acuzaţiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens.

Nu pot şi nu voi lăsa să se întâmple asta WTA şi jucătoarelor”, a mai spus şeful WTA.