10.2 C
București
luni, 4 martie 2024 - 13:07
No menu items!

Washingtonul vrea guvern nou în Liban, fără influenţa Siriei

spot_img

 

Liban

Diplomaţia americană și-a arătat marţi susținerea pentru crearea unui guvern nou în Liban, apărat de influenţa Siriei, în mijlocul crizei politice după ce securitatea Libanului a fost periclitată prin atentatul comis la 19 octombrie la Beirut, în urma căruia un responsabil cu rang înalt din cadrul poliţiei şi-a pierdut viaţa.

În contextul în care șefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi-a exprimat îngrijorarea pentru stabilitatea și securitateaLibanului, Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a precizat că “instabilitatea exportată din Siria ameninţă mai mult ca niciodată securitatea Libanului şi le revine libanezilor misiunea de a forma un guvern care să pună capăt acestei ameninţări”.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că vor sprijini eforturile preşedintelui libanez Michel Sleimane şi ale altor responsabili din Liban de a crea un nou guvern: “preşedintele Sleimane a demarat discuţii cu toate partidele pentru a forma un nou guvern, iar noi susţinem acest process”, adăugând că Washingtonul nu doreşte să vadă un “vid politic” în Liban.

Atentatul în urma căruia a murit vineri şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, generalul sunnit Wissam al-Hassan a fost pus pe seama regimului de la Damasc. Atacul crează temeri privind creșterea numărului violențelor în Liban, care este divizat între susținătorii şi adversarii preşedintelui sirian, Bashar Al Assad.