2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:28
No menu items!

“Wall Street Journal”: Avioane ruse au bombardat un post militar în Siria, folosit de soldați de elită americani și britanici

spot_img

Avioane ruse au bombardat, luna trecută, un post militar din Siria, folosit de soldați de elită americani și britanici, în timp ce luna aceasta alte bombardamente au vizat o tabără folosită de combatanți sprijiniți de CIA, relatează AFP citând ediția de vineri a publicației “Wall Street Journal”.

Potrivit “Wall Street Journal” care citează responsabili americani, atacurile aeriene s-au avut loc pe 16 iunie și 12 iulie, iar obiectivul lor a fost să se exercite presiuni asupra SUA pentru a coopera mai strâns cu Rusia pe cerul Siriei.

Cu o zi înaintea primului atac, un contingent format din 20 de soldați din trupele speciale britanice tocmai părăsise acest post aflat în sudul Siriei, la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei cu Iordania de la At-Tanf.

Amplasamentul a fost lovit de arme cu submuniții, precizează responsabili americani și rebeli sirieni.

rusia_tabara_siria

Inițiativele americane pentru îndepărtarea forțelor ruse nu au împiedicat un nou atac pe 12 iulie. De această dată, avioanele ruse au bombardat o tabără folosită de combatanți sprijiniți de CIA și situată la aproximativ 80 de kilometri vest de At-Tanf.

Potrivit surselor militare și din serviciile secrete citate de cotidianul american, efectul acestor atacuri a fost o și mai mare opoziție din partea responsabililor Pentagonului și ai CIA de a coopera cu Moscova.

Casa Alba și Departamentul american de Stat, care doresc să evite o agravare a situației militare, au convenit, însă, să continue căutarea unui compromis. Prin urmare, săptămâna trecută, șefii diplomațiilor ruse și americane, Serghei Lavrov și John Kerry, au convenit să coopereze militar în Siria împotriva grupărilor jihadiste Statul Islamic (SI) și Frontul al-Nusra (ramura locală a Al-Qaida).

Potrivit acordului stabilit de Kerry și Lavrov, Rusia și aliatul ei, Siria, vor înceta să bombardeze pozițiile rebelilor sirieni susținuți de Washington, Moscova primind în schimb angajamentul diminuării izolării ei pe scena internațională, conchide “Wall Street Journal”.

R.D.

foto harta/wall street journal