7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 1:09
No menu items!

Vremea nefavorabilă dă peste cap planurile organizatoriilor BIAS 2022: Show-ul aerian se amână pe duminică

spot_img

Mitingul aerian BIAS 2022 se amână pentru 4 septembrie, duminică, din cauza vremii nefavorabile, iar vineri şi sâmbătă vor fi antrenamente şi va putea fi vizitată expoziţia statică interioară şi exterioară, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Aeroclubului României, George Rotaru.

„Comitetul de organizare a evaluat în ultimele zile foarte mult ce se întâmplă cu vremea şi ne-am hotărât, pentru mersul cât mai bun al evenimentului, să mutăm demonstraţia aeriană duminică, pe data de 4 septembrie. Prin urmare, astăzi (vineri – n. r.) vor fi antrenamente, bineînţeles tot în funcţie de condiţiile meteo, mâine (sâmbătă – n. r.), începând cu ora 12:00, până la ora 20:00, expoziţia statică interioară şi exterioară va fi deschisă pentru public şi, în acelaşi timp, se vor efectua antrenamente în zbor, dacă vremea va permite. Mitingul aerian BIAS 2022 va avea loc duminică, începând cu ora 10:00, şi se va termina la ora 20:20”, a spus Rotaru.

El a dat asigurări că show-ul aerian va fi unul impresionant, presărat cu tot felul de surprize.

„Ne bucurăm foarte mult cei din domeniul aviaţiei din România, atât civil, cât şi militar, că acest eveniment a revenit. Va fi un program continuu de la 10:00 dimineaţa până la 8:00 seara, cu foarte multe evoluţii, de la aeronave foarte mici până la aeronave foarte mari, care vor face acrobaţie, vor desena cu fum pe cer sau vom avea efecte pirotehnice pe sol. Vor fi şi câteva surprize, atât de la Aeroclubul României, unde veţi vedea piloţi noi, tineri, dar şi alte evoluţii spectaculoase, inclusiv un avion de transport militar al Forţelor Aeriene italieneşti care va face acrobaţie. Va fi ceva impresionant”, a precizat Rotaru.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a celui mai impresionat spectacol aviatic din România este dedicată primei femei aviator care traversat Marea Mediterană fără escală, Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist a României, care a şi înregistrat, în urmă cu exact 90 de ani, recordul mondial la salt cu paraşuta. De asemenea, spectacolul este dedicat celebrării a 110 ani de la înfiinţarea Aeroportului Băneasa.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre NATO vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2022 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. care vor încânta cu adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim şi cu evoluţii speciale ale aeronavelor IAR 316 Alouette, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, AN 26 şi C 27J Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, exerciţii specifice de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

Forţele Aeriene ale Italiei evoluează cu supesonice Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi M-346 Master şi C-27J Spartan, iar Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.

Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

De asemenea, la BIAS 2022 participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

În paralel, pe Aeroportul Băneasa se deschide pentru experţi şi specialişti în aviaţie expoziţia de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition şi în cursul zilei de sâmbătă, 3 septembrie.

                                                                                                                  Adina Silav

SURSA FOTO: Facebook/Bucharest International Air Show