13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:08
No menu items!

Vlad Voiculescu, la DNA: Nu am semnat contractele și nici nu mă informau. Fostul ministru dă vina pe Florin Cîțu, pe Klaus Iohannis și pe Valeriu Gheorghiță

spot_img

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu este audiat, vineri, la DNA, în dosarul achiziției de vaccinuri Anticovid. Voiculescu a venit cu documente în care arată că nu a semnat niciun contract, ba mai mult, când luau deciziile de achiziție a milioanelor de doze de vaccinuri, fostul premier Florin Cîțu și șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, nici nu îl consultau.

Fostul ministru al Sănătății a venit însoțit de un avocat, elena Vladu, care apare cu doar câțiva ani vechime, dar a fost consilier onorific la ministerul Sănătății în mandatul lui Voiculescu.

„Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat vreun contract. Nu este nici măcar o solicitare de acord către mine. Nu era atribuția ministrului, și vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă”.

De asemenea, Vlad Voiculescu mai susține că „toate țările au cumpărat, au contractat pentru 2021, cu excepția Poloniei, Polonia este singura țară din UE care a comandat mai puține vaccinuri decât România”.

Nu numai că nu am semnat contractele, ci atunci când luau deciziile nici măcar nu mă informau. Semnătura este una electronică. Contractul se semna electronic, se decripta cu o cheie pe care o avea cineva din CNCAV, un angajat MApN. Nici o decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte”, a declarat Voiculescu, făcând referire și la președintele Klaus Iohannis.

„Deciziile erau ale lui Cîțu care întotdeauna se consulta cu Iohannis. Nu e treaba mea să stabilesc vina. Responsabilitatea clar atunci în 2021, pe cine vedeați la tv vorbind de vaccinare? Cine vă spunea care e stadiul? Aceiași oameni luau deciziile. Dacă procesul va continua, îi voi invita să vorbească. Nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu, ci de Iohannis„, a mai declarat Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății din guvernul Cîțu mai spune că datele de la minister erau pentru 16 milioane de persoane eligibile pentru vaccin, nu 10,7, așa cum susține procurorul DNA în referatul de acuzare.

Fostul premier Florin Cîțu s-a prezentat, miercuri, la DNA, unde a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19.

Foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz pentru că ar fi cumpărat vaccinuri în surplus. Cei doi foști miniștri sunt chemați vineri la audieri.

Marilena Nedelcu