17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:55
No menu items!

Viktor Orban, ironic pe Twitter la scandalul de corupţie din Parlamentul European: „Bună dimineaţa Parlamentului European!”

spot_img

Premierul ungar Viktor Orban, care se confruntă personal cu acuzaţii de corupţie, a ironizat, luni, pe Twitter, scandalul din Parlamentul European în care a fost implicată eurodeputata Eva Kaili din Grecia, postând o fotografie cu oficiali care râd, însoţită de mesaj ce sugerează o interpretare în spiritul zicalei „râde ciob de oală spartă”, relatează News.ro.

„Bună dimineaţa Parlamentului European!”, a scris Viktor Orban, o aluzie ce ar putea fi interpretată ca: „S-a trezit şi Parlamentul European”. 

Mesajul este însoţit de o fotografie în care mai mulţi oficiali, între care fostul preşedinte american Ronald Reagan, beau şampanie şi râd în hohote, ca şi cum ar fi auzit un banc foarte bun. Pe fotografie, în partea de sus, scrie cu litere mari: „Şi atunci au spus:”, iar în partea de jos a fotografiei scrie: „Parlamentul European este serios preocupat de corupţia din Ungaria”.

Scandalul este deosebit de stânjenitor pentru Parlamentul European, care s-a considerat o busolă morală la Bruxelles, solicitând reguli mai stricte în materie de mediu sau de corporaţii, emiţând rezoluţii critice la adresa încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume şi trăgând la răspundere guvernele UE pentru modul în care respectă statul de drept şi principiile anticorupţie, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul Ungariei.
 
Comisia Europeană a reiterat, vineri, că paşii făcuţi de Budapesta sunt insuficienţi pentru pentru îmbunătăţirea garanţiilor anticorupţie şi risipirea îngrijorărilor legate de starea democraţiei din ţară, prin urmare a recomandat suspendarea în continuare a unor fonduri în valoare de până la 13,3 miliarde de euro. UE a blocat fondurile din cauza îngrijorărilor legate de corupţie şi de independenţa judiciară redusă din Ungaria, care, la rândul său, şi-a exercitat dreptul de veto în UE, blocând unele decizii-cheie. 
 
Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova şi a blocat în mod repetat sancţiunile UE împotriva Rusiei. În numele liberalismului pe care îl promovează, el s-a luptat cu partenerii din UE şi în ceea ce priveşte libertăţile media şi academice, drepturile migranţilor şi drepturile LGBT. Organismele internaţionale de monitorizare spun că Orban canalizează de mult timp fonduri UE către anumite asociaţii, pentru a-şi consolida menţinerea la putere, în timp ce Orban susţine că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

R. Dan