10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:04
No menu items!

UPDATE. VIDEO. Vremea rea face prăpăd în țară. Copaci doborâți de vânt peste mașini și cabluri electrice

spot_img

UPDATE: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că, în contextul avertizării de Cod Portocaliu și Cod Galben de fenomene meteorologice ce vizează intensificări susținute ale vântului, în intervalul 02.04.2024, ora 08.00 – 02.04.2024, ora 13.00, s-au înregistrat efecte în 17 localități din 13 județe ( AB, BH, BT, BZ, CJ, DB, GR, HD, IF, MS, PH, SV și VL ) și municipiul București, zone în care pompierii salvatori au intervenit pentru degajarea a 13 elemente de construcție, 60 de copaci doborâți de vânt, 4 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 3 case, 1 anexă și 16 autoturisme.

Din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, circulația feroviară a fost temporar afectată pe magistrala 500, în localitatea Moara Nouă din județul Prahova.

Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră și trecerile cu feriboturile din Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 7 localități din județul Harghita, iar la acest moment echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp.

Din fericire, în urma manifestării efectelor vremii nefavorabile nu au fost persoane rănite.

În Capitală, până la ora 12.30 au fost gestionate 68 de cazuri: 53 de copaci căzuți pe carosabil sau autoturisme, 10 elemente din tablă desprinse din acoperisul clădirilor, 2 stalpi căzuti, 1 chioșc răsturnat, 1 structura metalică desprinsă și 1 caz de tencuiala desprinsă dintr-o construcție.

Pentru preîntâmpinarea situațiilor care va pot pune viața în pericol, pompierii recomandă: 

-Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.

-Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

-Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Știrea inițială:

Vremea rea face prăpăd în țară. La Hunedoara, vijelia a smuls acoperișul unui bloc și a doborât mai mulți copaci. Vântul puternic a doborât numeroși copaci și în București, iar în unele cazuri arborii rupți au căzut pe mașini parcate.

O vijelie a pus la pământ acoperișul unui bloc din localitatea Mintia și a produs și alte pagube în județ.

S-a întâmplat în cursul acestei dimineață. După ce acoperișul imobilului a ajuns pe trotuar, pompierii au intervenit la fața locului pentru a-l îndepărta.

În localitățile Vețel și Ilia, mai mulți copaci au căzut pe drum, iar în municipiul Deva, pe strada Orizontului, un copac a căzut peste o mașină.

Vântul a atins în această zonă o viteză de 85km/h și a produs aceste pagube care încă se inventariază.

Populația a fost avertizată prin RO-ALERT de aceste fenomene meteo imediate.

Circulaţie feroviară oprită temporar între Ploieşti Sud şi Buzău

Traficul feroviar este oprit temporar marţi, între staţiile Valea Călugărească şi Ploieşti Est, linia de cale ferată Ploieşti Sud – Buzău, din cauza unui copac căzut pe linia de contact şi a unui incendiu izbucnit în apropierea căii ferate, anunţă CFR SA.

 ”Ttraficul feroviar este oprit la această oră între staţiile Valea Călugărească şi Ploieşti Est (linia CF Ploieşti Sud – Buzău) pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe linia de contact, în zona km 66+500, şi stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia din apropierea căii ferate”, conform unui comunicat al Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR” SA.

Linia de contact pe ambele fire de pe intervalul CF Valea Călugărească – Ploieşti Est este scoasă de sub tensiune la această oră pentru a facilita accesul personalului feroviar al SRCF Bucureşti cu drezina pantograf pentru tăierea copacului căzut pe linia de contact şi, totodată, pentru intervenţia echipajului ISU în vederea stingerii incendiului izbucnit la vegetaţie.

Până la finalizarea intervenţiilor şi retragerea drezinei pantograf din linie curentă, trenurile de călători IR 10072 (Galaţi – Bucureşti Nord), IC 552 (Suceava – Bucureşti Nord), IR 1751 (Bucureşti Nord – Suceava), IR 1572 (Galaţi – Bucureşti Nord) şi IR 1660 (Iaşi – Bucureşti Nord) sunt oprite temporar în gările Valea Călugărească, Ploieşti Sud, respectiv Cricov.

5000 de consumatori, fără curent în Prahova

Mai mulţi copaci au căzut marţi pe carosabil sau peste cablurile electrice în Azuga, Buşteni, DN1 – Paralela 45, Berceni şi municipiul Ploieşti, în urma vântului puternic, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

”În contextul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate pentru judeţul nostru, mai exact Codul portocaliu de vânt puternic, sunt în desfăşurare mai multe intervenţii pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil sau peste cablurile electrice în Azuga, Buşteni, DN1 – Paralela 45, Berceni şi municipiul Ploieşti”, arată sursa citată.

Se intervine cu un total de 4 autospeciale de stingere, o autospecială pentru descarcerare şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

Potrivit Sucursalei Ploieşti a societăţii de Distribuţie Energie Electrică, nouă localităţi sunt afectate de vântul puternic, peste 5.000 de consumatori fiind fără curent.

Zonele afectate sunt Bălţeşti, Gornet Cuib, Bogdăneşti, Telega, Conduratu, Mizil, Filipeştii de Pădure, Mărgineni, Diţeşti.

Copaci doborâți de vânt în Capitală

Mai mulți copaci au fost doborâți de rafale de vânt în București, iar trecătorii și șoferii sunt sfătuiți să fie atenți în jur să evite zonele de risc din apropierea unor clădiri vechi sau cu schele, precum și a arborilor bătrâni.

 Au fost semnalate și situații în care rafalele extrem de puternice au pus la pământ panouri publicitare în cursul dimineții și zilei de marți.

                                                                                                              Adina Bucur