11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:40
No menu items!

VIDEO. Premieră medicală în România: inimă artificială implantată unui copil

spot_img

Medicul Horaţiu Suciu a realizat primul transplant de inimă artificială unei fete de 17 ani, care nu ar fi supravieţuit fără transplant, iar donatorii pentru această categorie de vârstă sunt rari.

Medicul susține că a mai făcut încă 4 astfel de intervenții în acest an, însă aceasta este prima realizată în România, unui minor. 

Horațiu Suciu le-a mulțumit și medicilor care l-au asistat la intervenție, colegii din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad. 

”Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă”, a scris, pe Facebook, medicul Horaţiu Suciu.

Horaţiu Suciu s-a referit şi la viitorul Institut al Inimii de la Târgu Mureş: ”Când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”.

Amalia Capră