10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 12:32

VIDEO Misiune cu sufletul la gură. S-a coborât pentru prima oară în Fântâna Iadului. Imaginile îți taie respirația

spot_img

După secole în care imensa gaură din estul deșertului Yemen a născut legende din cele mai înfricoșătoare, o echipă de speologi a coborât pentru prima oară în așa numita Fântâna Iadului. I se spune și Puțul Barhout sau Gura Iadului și are dimensiuni impresionante: 30 de metri lățime și o adâncime estimată între 100 și 250 de metri. De sute de ani fascinează oamenii de știință care nu au găsit explicații pentru originea sa.

La aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, în apropiere de granița cu Omanul, puțul Barhout este o gaură naturală uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut.

O echipa de speologi din Oman a decis să exploreze în premieră gaura imensă. În adâncul ei au descoperit stalagmite și perle de peșteră, care se formează prin picurarea apei, dar și schelete de animale.

Gaura, supranumită „Gura iadului”, ar fi de fapt, conform folclorului local, o închisoare pentru demoni, superstiție întărită de mirosurile grele emanate din adâncurile sale.

Prin gaură pătrunde prea puțină lumină solară și nu se poate vedea mare lucru de pe margine, cu excepția păsărilor care intră și ies din adâncuri. Superstițiile locale spun că obiectele din apropierea găurii sunt pur și simplu „supte” de ea.

De-a lungul secolelor, au circulat povești despre „duhuri”, spirite rele care ar trăi în această gaură și despre faptul că „Fântâna iadului” ar reprezenta o amenințare pentru viața de pe Pământ.

                                                                                                      C.Dumitrescu