20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:19
No menu items!

VIDEO. Ministrul României Educate, pus la zid de ziariști. Deca nu știe ce este un act normativ

spot_img

Ministrul Educației Ligia Deca a fost confruntată, joi, de ziariști, în timpul briefingului de presă organizat după Ședința de guvern, pe tema măsurilor luate de Executiv pentru a opri greva din educație.

Un reporter i-a demonstrat Ligiei Deca, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, că memorandumul pentru salariile profesorilor adoptat de guvern nu este un act normativ, așa cum a pretins oficialul.

Deca declarase în debutul conferinței de presă că guvernul a adoptat în ședința de joi o declarație privind politica de salarizare a profesorilor, care are ca anexă un memorandum. Anexa se publică în Monitorul Oficial, a spus Deca. Sindicatele au respins constant această soluție, cerând ca mărirea salariilor pentru anul 2024 să fie garantată printr-o ordonanță sau lege.

Reporter: Această declarație este un act normativ, așa cum au cerut sindicatele?

Ligia Deca: E un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial.

Reporter: Deci nu e un act normativ, așa cum au cerut sindicaliștii ca să oprească greva.

Ligia Deca: E un document adoptate de guvern și publicat în MOF.

Reporter: Lăsați-mă să vă spun ce scrie în lege: actele normative sunt hg sau OUG, nu memorandumuri.

Ligia Deca: O serie întreagă de decizii importante se asumă de către guvern prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Min Muncii. 

Ministrul Deca a fost ”scoasă” din tirul întrebărilor de purtătorul de cuvânt al guvernului: ”cu permisiunea doamnei ministru, aș vrea să vin cu câteva detalii”, a spus acesta, repetând informațiile date de Deca.

 

D.Constantin