12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:03

VIDEO Imagini ireale în Suceava unde o furtună puternică a pus la pământ 14 hectare de pădure

spot_img

Specialiștii vorbesc despre un ciclon local care a făcut prăpăd în câteva minute. Furtuna a fost precedată de un vuiet puternic auzit de localnicii de lângă Gura Humorului. Apoi, arborii au fost rupți de vântul puternic ca pe niște bețe de chibrituri. Rafele au ajuns și la 200 de km viteză, spun specialiștii.

În imaginile surprinse de un localnic se vede un fuior de nori negri deasupra pădurii din comuna Mănăstirea Gura Humorului.

Între timp, la poalele pădurii, în localitatea Poiana Micului, timp de 10 minute cât a durat vârtejul, a căzut grindină puternică.

În urma vijeliei, a rămas un peisaj apocaliptic. Sute de arbori smulși din pământ, cu rădăcinile în aer, sau frânți în bucăți, ca niște bețe de chibrit.

“Doborâturile de vânt s-au înregistrat în cadrul ocolului Silvic Gura Humorului, la unitatea de producție 4 – Poiana Micului. Toate elementele indică formarea unui ciclon care a distrus 14 hectare de pădure în masă – aproximativ 3.500 de mc de masă lemnoasă, plus alţi 1.000 de metri cubi dispersați în alte parcele. Am delimitat perimetrele afectate și se fac demersurile legale pentru punerea în valoare, conform regulamentului de vânzare a masei lemnoase”, a explicat Bogdan Horia, șeful Biroului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava.

C.Dumitrescu