25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 19:24
No menu items!

VIDEO. Imagini ca din iad. Un oraș de mărimea Bucureștiului a fost evacuat

spot_img

Mii de oameni au fugit din calea unei morți îngrozitoare la mai multe ore de la erupția neașteptată a vulcanului Nyiragongo, situat în estul Republicii Democrate Congo, relatează presa internațională. 

Nyiragongo se învecinează cu orașul Goma, cu o populație estimată neoficial la două milione de locuitori. Mulți dintre aceștia și-au părăsit casele la primele ore ale dimineții de duminică, pe măsură ce Nyiragongo arunca în aer fântâni de lavă.

Potrivit BBC, gazele și cenușa expulzate de vulcan au format un nor roșu gros, care s-a lăsat peste Goma.Valurile de lavă ar fi ajuns până la aeroportul orașului.

Locuitorii din Goma au avut de ales între două opțiuni: unii s-au îndreptat către granița cu Rwanda, care inițial era închisă. Alții au ales să se deplaseze spre zonele mai înalte din vestul orașului

Presa internațională relatează că mase de oameni încărcați cu pături și diverse alte obiecte personale au încercat să părăsească orașul chiar înaintea ordinului de evacuare al guvernului.

Activitatea vulcanului nu ar fi fost monitorizată corespunzător

Un oficial al Parcului Național Virunga, unde este situat Nyiragongo, a menționat într-o notă internă că erupția de acum este similară celei din 2002 și că toată lumea care se învecinează cu aeroportul trebuie să evacueze zona fără întârziere. Oficialitățile din Congo au anunțat că discută „măsuri urgente” după ce prim-ministrul a convocat o reuniune de urgență a guvernului în capitala Kinshasa. 

Ministrul Comunicațiilor, Patrick Muyay, a anunțat pe Twitter că viteza valului de lavă pare să fi încetinit și că este în desfășurare o evaluare a situației umanitare. 

Monusco, misiunea ONU de menținere a păcii, a anunțat că întreprinde zboruri de recunoaștere peste Goma.

Nyiragongo, unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă, este monitorizat de Observatorul Vulcanic Goma, căruia Banca Mondială i-a tăiat fondurile, pe fondul acuzațiilor de corupție. Din acest motiv, există suspiciuni că activitatea vulcanului nu a fost monitorizată corespunzător. Într-un raport din 10 mai, anul curent, Observatorul a avertizat că activitatea seismică a vulcanului s-a intensificat. 

Anul trecut, directorul Katcho Karume a spus realizatorilor unui program BBC că lacul de lavă al vulcanului se umple rapid, crescând șansele unei erupții „în următorii ani”. El a avertizat, de asemenea, că un seism ar putea declanșa mai devreme un dezastru.

Cea mai letală erupție a vulcanului Nyiragongo a avut loc în 1977 și a ucis peste 600 de oameni.