20.5 C
București
luni, 17 iunie 2024 - 6:49
No menu items!

VIDEO. Fenomen meteo inedit pe cerul României: mini tornadă, surprinsă în Satu Mare

spot_img

Un nor pâlnie – care are forma unei tornade – a fost surprins în județul Satu Mare, la limita cu județul Sălaj.

Mai mulți oameni au fost surprinși să observe un fenomen meteo inedit, la granița dintre județele Sălaj și Satu Mare, în localitatea Lelei.

O „mini-tornadă” sau un „nor-pâlnie”, este un nor sub forma unui con, în general foarte alungit, format din picături de apă condensate, asociat cu o coloană de vânt rotativă care coboară de la baza norului, fără a atinge solul sau suprafața apei.

Potrivit meteorologilor, norii-pâlnie sunt asociați cu furtunile și vânturile puternice, iar coloana de aer poate fi întâlnită foarte aproape de sol, la aproximativ 6 metri altitudine.

„Acest nor pâlnie se aseamănă cu tornada, dar nu atinge solul. În condiții optime, acesta se poate dezvolta până spre sol și poate astfel deveni o tornadă.

Pe fondul sistemului convectiv sever ce a generat în județele Sălaj și Satu Mare averse torențiale însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului temporar susținute și grindină de mici dimensiuni, izolat chiar medii dimensiuni, la ora 18:05 s-a produs și acest fenomen care de altfel îi înspăimântă pe mulți.”, a scris Sergiu Pavel, Președintele Severe Weather Alert – Salaj, pe Facebook.

Acesta nu atinge solul, spre deosebire de tornade, și se formează atunci când aerul cald și umed urcă, iar cel rece coboară. Apare o pâlnie care devine vizibilă datorită picăturilor de apă atrase din atmosferă. Există riscul însă ca pâlnia să atingă solul, devenind astfel o tornadă care mătură tot ce întâlnește în cale.

Norii-pâlnie sunt asociați cu furtunile și vânturile puternice, iar coloana de aer poate fi întâlnită foarte aproape de sol, la aproximativ 6 metri altitudine. Dacă fuiorul atinge solul, explică meteorologii, atunci se formează o tornadă. Tornadă se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald urcă şi aerul rece coboară iar prin deplasare se formează o pâlnie, explică specialiștii.

”Este o coloană rotativă de vânt ce atrage picături de apă, făcând vizibilă o regiune intensă de joasă presiune. Se formează în același mod ca o tornadă, fiind asociat norilor cu dezvoltare pe verticală Cumulonimbus, adică norii de furtună. Pot produce tornadă doar când condițiile sunt optime, acest nor pâlnie se poate extinde până la nivelul solului și astfel produce tornadă, în general slabă ca intensitate (EF0)”, spun specialiștii, citați de Severe Weather Alert.

Fenomenul este considerat unul neobișnuit pentru zona de nord-vest a țării, dar în ultimii anii, tot mai multe imagini din județele vestice cu nori-pâlnie au fost postate pe rețelele de socializare.

D.Constantin