15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:38
No menu items!

VIDEO. Echipa de experți AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi

spot_img

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au sosit, joi după-amiază, la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei.

Inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au sosit joi la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei.

Informația a fost confirmată de AIEA, în urmă cu puțin timp, pe Twitter.

“Misiunea de sprijin și asistență a AIEA, condusă de directorul general, Rafael Grossi, tocmai a sosit la centrala nucleară Zaporizhzhya (Zaporojie) pentru a desfășura activități indispensabile de siguranță și securitate nucleară și garanții”, se arată în mesajul AIEA.

CNN a relatat mai devreme că misiunea a fost întârziată circa 3 ore pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului.

„Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară”, a indicat purtătorul de cuvânt al AIEA, Frederik Dahl.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA a declarat că misiunea va continua, în ciuda „riscurilor inerente” cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Asta după ce autorităţile ucrainene au acuzat, joi, Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie.

                                                                                                                  Adina Silav