9 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 17:11
No menu items!

VIDEO. Cum vrea România să dea o lovitură economică. Ce se negociază cu Vietnamul

spot_img

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh s-a întâlnit, luni, cu premierul Marcel Ciolacu şi va avea o întrevedere și cu preşedintele Klaus Iohannis. Urmează să fie semnate mai multe documente puse în cadru de un memorandum de cooperare economică şi culturală, potrivit anunțurilor făcute de Guvern și de Administrația Prezidențială. 

La finalul întâlnirii de la Palatul Victoria, Marcel Ciolacu i-a mulțumit premierului vietnamez pentru donația de vaccinuri împotriva pestei porcine și a propus producția în România a acestor vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piața internă, cât și pentru cea europeană. Ciolacu a precizat că vrea ca România să devină principalul partener comercial al Vietnamului pentru accesul pe piața comercială din UE.

„Îmi doresc ca această donație să constituie baza pentru o cooperare de anvergură în domeniul farmaceutic. (…)Vreau să producem în România aceste vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piața internă, cât și pentru cea europeană. Este un proiect la care țin foarte mult și am dispus deja ca ANSVSA să inițieze demersurile pentru testarea în vederea omologării acestor vaccinuri contra pestei porcine”, a declarat Ciolacu. 

El a precizat că își dorește ca România să devină principalul partener al Vietnamului pentru accesul comercial pe piața europeană.

„Recent, țara noastră a fost admisă cu frontierele aeriene și maritime în Schengen. Asta înseamnă că portul Constanța poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană. Suntem pregătiți să oferim toată logistica necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creștem semnificativ volumele de transport în beneficiul ambelor țări. Îmi doresc să ne propunem ținte ambițioase, și chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro, în anii următori”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul i-a propus omologului din Vietnam și încheierea unui parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză. „Am avut o colaborare foarte bună în timpul pandemiei de Covid-19 și cred că trebuie să folosim acea experiență pentru a crește prezența medicamentelor românești prin intermediul dumneavoastră în întreaga zonă a Asiei de Sud-Est”, a completat Ciolacu. 

Premierul Vietnamului a absolvit studiile universitare în București, iar premierul român a promis luni că va continua să susțină participarea unui număr cât mai mare de tineri vietnamezi în cadrul programelor de studiu din universitățile românești.

Guvernul României și al Vietnamului au semnat luni mai multe Memorandumuri de înțelegere privind colaborarea economică, precum și 15 documente de cooperare între instituții de învățământ universitar din ambele țări.

Până la încheierea unor noi memorandumuri cu România, Vietnamul este deja un partener strategic al SUA și al statelor membre NATO în Asia de Sud-Est pentru că funcționează ca o contrapondere la ofensiva economică și militară a Chinei. 

R. Dan