19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 18:21
No menu items!

Milionarul brașovean de la „Chefi la cuțite” Călin Donca, reţinut. DIICOT i-a ridicat bolizii de lux

spot_img

Călin Donca, milionarul din Braşov cunoscut pentru maşinile scumpe şi stilul său de viaţă, a fost reţinut de procurorii DIICOT. Donca a apărut și în Top 500 ca fiind unul dintre cei mai bogați români, ajuns milionar la doar 38 de ani. DIICOT Brașov îl cercetează alături de alte 3 persoane.

Milionarul din Braşov, devenit cunoscut după ce şi-a expus maşinile scumpe pe TikTok şi alte reţele de socializare, este vizat de o anchetă a procurorilor de la Crimă Organizată.

„Începând cu anul 2021, inculpații au  constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au  înregistrat în evidențele contabile ale unor societăți comerciale  pe care le dețineau sau controlau, documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării  bazei de calcul a impozitului pe profit si măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, tot prin utilizarea unor  documente false, liderul   și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale   suma de  8.337.746 de lei   pe care a folosit-o în interesul său  și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai aparținând  membrilor grupului sau  controlată  de aceștia iar cu restul banilor a achiziționat  bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Procurorii au mai stabilit că gruparea a inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală pentru a efectua operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora  suma investiția în această monedă virtuală  poate genera câștiguri de 100  de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD.

Perchezițiile s-au derulat în județele Brașov, Dolj și Buzău, fiind indisponibilizate  trei autoturisme de lux doar de la milionarul Donca.

Pentru trei dintre inculpați, procurorii au cerut mandate de arestare pentru 30 de zile”.

Adina Silav