20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:44
No menu items!

Vești bune de la OMS: Pandemia de COVID, aproape de final

spot_img

Omenirea nu s-a aflat mai niciodată într-o poziţie atât de bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a milioane de persoane începând cu sfârşitul anului 2019, a anunțat, miercuri, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.

„Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020. Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia”, a spus Tedros.

„Putem vedea cu toţii linia de sosire, suntem pe punctul de a câştiga, dar ar fi cu adevărat cel mai prost moment să ne oprim din alergat”, a adăugat el.

„Dacă nu profităm de oportunitatea asta, riscăm să avem mai multe variante, mai mulţi morţi, mai multe perturbări şi mai multă nesiguranţă”, a avertizat Tedros făcând apel la „folosirea acestei oportunităţi”.

Potrivit celui mai recent raport epidemiologic publicat de OMS şi consacrat COVID-19, numărul cazurilor a scăzut cu 12% în săptămâna 29 august – 4 septembrie în comparaţie cu săptămâna precedentă ajungând la circa 4,2 milioane de noi infecţii declarate.

Numărul infectărilor este fără îndoială mult mai ridicat nu doar întrucât cazurile uşoare nu sunt neapărat declarate, ci şi pentru că numeroase ţări au desfiinţat centrele pentru testare, susţine AFP, citată de Agerpres.

Pe 4 septembrie, OMS a contabilizat peste 600 de milioane de cazuri confirmate oficial – un bilanţ fără îndoială mult mai mic decât realitatea consideră AFP -, la fel ca şi cel al morţilor înregistraţi oficial – 6,4 milioane de persoane decedate.

                                                                                                                   Adina Silav