27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:45
No menu items!

Veste proastă de la experți: al treilea val al pandemiei va lovi România în luna aprilie. Ministerul Sănătății spune că are un plan

spot_img

Experții în Sănătate susțin că România nu va putea evita cel de-al treilea val al pandemiei și că este de așteptat  ca acesta să lovească la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Ei au atras atenția că există o foarte mare probabilitate ca tulpina britanică, dar și cea sud-africană a coronavirusului să înceapă să se răspândească intens.

Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol susține că, în momentul în care noile variante de tulpini vor ajunge în România, (britanică și africană) ne vom putea salva cu ajutorul unui nou vaccin, informează Antena 3.

Copiii sunt mai mult expuși la tulpina britanică

Ministerul Sănătății vorbește despre un paln de rezervă în situația în care noile tulpini de coronavirus se vor răspândi intens în România. 

„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca în scurt timp să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principal cea care vizează copiii, având o rată de transmitere și de contagiozitate mai mare la această grupă de persoane, deci deja avem un plus de grijă. De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui să ne dea și nouă de gândit”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o intervenție la Digi24.

La nivelul Ministerului Sănătății se discută deja despre o reoganizare a sistemului spitalelor COVID, non-COVID.

„În cazul în care numărul de cazuri crește, să ne putem rapid replia pe creșterea accesibilității pacienților COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează și sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a mai spus Andreea Moldovan.

Vaccinarea populației generale este programată din cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, adică după momentul în care experții susțin că în România se va face simțit cel de-al treilea val al pandemiei.