12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 13:38
No menu items!

Vești bune pentru angajații CNAS: vor primi salarii majorate

spot_img

Președintele a promulgat legea care crește veniturile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform legii, salariile și alte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări vor fi stabilite conform nivelului maxim de salarizare aflat în plată pentru funcțiile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Stabilirea salariilor și funcțiilor se va realiza prin ordin al președintelui CNAS, în limitele bugetului aprobat prin Legea bugetului de stat,  se arată în actul normativ aprobat.

Pentru funcțiile din cadrul CNAS și a caselor de asigurări de sănătate care nu sunt regăsite în statele de funcții ale aparatului de lucru al Guvernului, salariile de bază vor fi determinate prin asimilarea lor cu cele alte altor funcții existente la nivelul CNAS și al caselor de asigurări de sănătate, conform unor criterii obligatorii stabilite prin actul normativ.

Aceste criterii includ aspecte precum:

  • studiile, gradul profesional, atribuțiile specifice, complexitatea activității și nivelul de coordonare, pentru funcțiile de conducere;
  • gradul sau treapta profesională, nivelul de studii și atribuțiile specifice, pentru funcțiile de execuție.

Aceste criterii de asimilare sunt obligatorii, dar nu limitative, existând posibilitatea aprobării altor criterii prin ordinul președintelui CNAS.

Procentul de majorare se aplică și funcțiilor din cadrul CNAS și caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Pentru funcțiile de director general al CNAS și directorii generali ai caselor de asigurări, procentul de majorare se aplică limitelor salariale stabilite de lege pentru funcția de secretar general din minister, potrivit legestart.ro.

D.Constantin